Magazin

Mistična Moskva - TOP 5 legendi o ruskoj prestonici

Crni mačor sa Tverskoj ulici - jednoj od najpoznatijih ulica Moskve, duh neverne žene u hodnicima vile Igumnova i televizijska kula koja "miriše na krv"... Koje su to legende koje se vezuju za neke od najpoznatiji građevina u Moskvi?
Mistična Moskva - TOP 5 legendi o ruskoj prestonici© Pixabay/step-svetlana

Što je grad stariji i veći, sve se više legendi i verovanja za njegovo postojanje vezuje i sve su više šarenolika i kreativna kazivanja koja se sa kolena na koleno prenose. Izdvajamo pet najneobičnijih legendi koje se vezuju za veličanstvenu Moskvu, prestonicu Rusije.

Tverska ulica i mačak Begemot

Jedna od najpoznatijih moskovskih ulica, Tverska, u narodu je poznata po legendi o ogromnom crnom mačoru. Odakle mačor tu, niko ne zna, ali očevici tvrde da se on pojavljuje skoro svake večeri blizu ponoći tik ispred Centralnog državnog muzeja istorije savremene Rusije. Odatle, polako se prošeta sve do prve raskrsnice, i baš tu, svaki put na istom mestu - jednostavno nestane. Ova legenda postoji već skoro čitav vek, a mačor je, prema verovanju, bio inspiracija za poznatog mačora Begemota, iz knjige "Majstor i Margarita", Mihaila Bulgakova.

Veliki Suharevski trg i duh čarobnjaka

Na mestu gde se ranije nalazila stara drvena Sretenska kapija, 1695. godine sagrađena je Suharevska kula, po kojoj je kasnije kroz istoriju i sam trg dobio ime. Legende vezane za ovu kulu postoje i dan danas, iako je sama kula porušena davne 1934. godine u okviru Generalne rekonstrukcije Moskve. Prema legendi koja se vezuje za Suharevsku kulu, u njoj se nalazila jedinstvena laboratorija, u kojoj je Jakov Brus kreirao mrtvu i živu vodu. Nakon što je stari čarobnjak umro, njegov bradati duh počeo je da se pojavljuje na mestu gde se nalazila kula, kako bi pronašao Crnu knjigu u kojoj su bili zapisani recepti njegovih eliksira.

Televizijska kula Ostankino "miriše na krv"

Najpoznatija televizijska kula u Moskvi, Ostankino, prepoznatljiva po svom obliku, sagrađena je na mestu starog nemačkog groblja. U 16. veku, zemljom na kojoj se danas nalazi kula vladao je veleposednik Satin, koji je prvi uočio grbavu staricu na svojoj zemlji. Sve ljude koje je usput sretala, starica je upozoravala na tragičnu budućnost koja ih čeka, a samom veleposedniku Satinu, kada je čula da želi da uredi svoju zemlju, rekla je da ni slučajno ne premešta posmrtne ostatke nemačkih vojnika, i da im ne remeti večni mir. Satin se na staričine reči oglušio, a ne zadugo nakon toga, poginuo. Duh grbave starice prorekao je smrt i Aleksandru II i Pavlu I, a pre napada na (sukob  demonstranata između pristalica parlamenta i snaga pod kontrolog ruskog predsednika Borisa Jeljcina u kojem su mnogi ubijeni ) kulu 1993. godine, predosetio je nadolazeću tragediju i upozorio da "miriše na krv". Požar koji je kulu zahvatio 2000. godine duh grbave starice takođe je predvideo, a i dan danas se u unutrašnjosti kule ostavljaju parče hleba i čaša vode, kako bi se duh starice umilostivio.

Moskovski državni univerzitet MGU

Za MGU, iako visokoobrazovnu instituciju, odvajkada se vezuje više različitih, a potpuno međusobno nepovezanih legendi. Jedna od tih legendi vezana je za izgradnju najpoznatijeg i najprestižnijeg ruskog univerziteta: naime, prilikom izgradnje temelja za MGU, zbog nestabilnog zemljišta ceo temelj zaliven je tečnim azotom, a kako bi se njegova temperatura održavala, postavljeni su posebni tajni agregati za hlađenje pod samom građevinom. Prema legendi, u slučaju otkazivanja rada tih agregata, čitava zgrada skliznuće u reku Moskvu. Inače, MGU ima 34 nivoa ispod nivoa zemlje, u kojima se nalaze i skloništa i tajne laboratorije, a navodno se odatle može pristupiti i sakrivenom podzemnom gradu koji se nalazi na Ramenkah, kao i u "Metro - 2" (nezvanični naziv nekadašnjih tajnih moskovskih podzemnih transportnih linija za potrebe mobilizacije, nazivaju ga i tajnim metroom koji se nalazi paraleno odmah ispod javnog moskovskog metroa, koji je navodno izgradio Staljin).

Kuća Igumnova i duh ljubavnice

Za ime Nikolaja Igumnova, poznatog ruskog preduzetnika, vezuje se nekoliko legendi, a dve najzanimljivije vezane baš za kuću u kojoj je živeo. Prema jednoj od legendi, Nikolaj Igumnov u kući na Velikoj Jakimanki je živeo sa svojom ljubavnicom, koja je bila igračica. Jednog dana, sasvim neplanirano Nikolaj se sa puta vratio kući ranije, i svoju ljubavnicu zatekao u krevetu sa drugim muškarcem, nakon čega ju je osudio na najgoru moguću smrt i živu zacementirao u zidu kuće. Kasnije su stanari kuće Igumnova tvrdili da se hodnicima velelepne vile neretko sretao duh neverne dame u belom ogrtaču. Druga legenda vezana za ovu mističnu kuću nije ovako zastrašujuća. Navodno je Igumnov u jednoj od soba, kako bi zadivio svoje goste, čitav pod ukrasio zlatnicima. Ipak, nakon toga se nije još dugo zadržao u Moskvi, bio je proteran, a razlog je ležao upravo u tim zlatnicima, budući da su gosti, hteli oni to ili ne, morali gaziti po caru koji je bio predstavljen na zlatnicima. Danas se, inače, u kući Igumnova nalazi francuska ambasada, a njenim zaposlenima i posetiocima po svemu sudeći ove legende ne unose nemir.

 

image