Magazin

Metro ispod metroa - najveća misterija Moskve

"Metro - 2" koji se nalazi praktično pod nogama svih građana Moskve, a koji je omotam velom tajne već dugo godina, i dan danas predstavlja jednu od najvećih misterija, budući da je reč o tajanstvenom, bezbednosnom državnom projektu.
Metro ispod metroa - najveća misterija Moskve© pixabay/selswsk20

Iako je "Metro - 2" malo ko video, o njemu mnogi pričaju, a postojanje sistema tajnih tunela ispod Moskve jedna je od omiljenih gradskih legendi. Poseban značaj ovoj legendi daje i činjenica da je ni jedan zvaničnik nije opovrgao, pa čak ni direktor Moskovskog metroa: na pitanje novinara da li je istina da ovakav sistem postoji, odgovorio je "Čudilo bi me da ne postoji", čime je samo dodatno "podgrejao" fantaziju svih građana Moskve. Postoji bezbroj mitova koji se za tajanstveni moskovski metro vezuju, a evo nekoliko najzanimljivijih od njih.

Glavni dokument o "Metro - 2" objavilo je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država

Ne tako davno, 1991. godine Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo je izveštaj "Vojne snage u periodu tranzicije" na kojima je u nekoliko strana opisan tajanstveni sistem moskovskog "Metro - 2". U izveštaju je navedeno i da je "Sovjetska Vlada izgradila komandne punktove duboko ispod zemlje kako u  Moskvi, tako i izvan nje. Ovi objekti povezani su međusobno mrežom posebnih linija metroa na velikim dubinama, i predstavljaju brz i bezopasan način da se državni lideri zemlje u slučaju nužde evakuišu".

Termin "Metro - 2" dolazi iz književnosti

Pisac Vladimir Gonik navodi kako je upravo on "krstio" tajanstveni sistem moskovskih tunela, i nazvao "Metro - 2" u svojoj knjizi "Podzemlje" koja je objavljena 1992. godine, a čija se radnja odvija upravo u moskovskom podzemlju. Pisac navodi da većina opisa podzemnih sistema i bunkera odgovara stvarnom opisu, a da je informacije prikupljao od svojih pacijenata u vreme kada je radio kao lekar u poliklinici pri Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. Saglasno njegovim saznanjima, u podzemlju Moskve ne samo da postoje bunkeri koji su međusobno povezani mrežom tunela, već i apartmani površine 180 metara kvadratnih sa kabinetima, prostorom za odmor, kuhinjom i kupatilom za svakog člana tadašnjeg CK KPSS (Centralni komitet Komunističke partije Sovjetskog saveza) i njihovih porodica.

"Metro - 2" ima nekoliko linija

Dužina podzemnih tunela koji se nalaze ispod Moskve, prema procenama iznosi oko 60 kilometara, dok dubina varira od 50 do čak 210 metara ispod nivoa zemlje. Takozvani sistem "D - 6" kako nazivaju tunele, za razliku od običnog (komercijalnog) metroa, umesto standardnih šina ima sistem koji omogućava i kretanje posebnih vidova drumskog saobraćaja, u slučaju potpunog nestanka struje, a kretanje se odvija samo u jednom smeru. Objedinjavanje običnog i tajanstvenog metroa oduvek je bila tema, a prema nezvaničnim podacima, jedini "gejt" nalazi se na liniji "Sokoljniki", odmah nakon stanice "Sportivna" u smeru od centra. Ipak, verovatno je da postoje pešački prolazi na pojedinim stanicama, ali takav podatak nije dostupan javnosti.

Jedna od linija "Metro - 2" vodi od Kremlja do bivše Staljinove vikendice

Od svih priča koje se vezuju za ovaj misteriozni podzemni sistem, u ovu se ponajviše veruje. Staljin je po svojoj prirodi bio paranoičan (a bilo je i razloga za to), pa stoga postoji velika verovatnoća da se pobrinuo da u slučaju nekih nepredviđenih situacija izgradi direktnu podzemnu liniju od Kremlja do svoje vikendice, koja je u narodu poznata kao "Bliža vikendica". Kraj izgradnje Staljin nije dočekao, budući da su radovi okončani tek 1956. godine.

Tajni gradna stanici "Ramenki" - važan deo "Metro - 2" sistema

Tajni grad Ramenki navodno se nalazi na dubini od 180 - 200 metara ispod nivoa zemlje, nedaleko od zgrade MGU (Moskovskog državnog univerziteta), a u njega može stati oko 15 hiljada ljudi. Svrha ovog tajnog grada do danas nije poznata, a prema podacima koje je izneo bivši gradonačelnik Moskve, Gavriil Popov, u bunkeru Ramenki nalaze se depo i stanica za tehničko održavanje. Kada je taj tajni grad  sagrađen ne zna se tačno (ako je uopšte i sagrađen), dok je kompleks nad mitskim bunkerom sagrađen 1975. godine. Ovaj podzemni grad linijama tajanstvenog "Metro - 2" sistema prema legendi je povezan i sa ostalim strateškim objektima Moskve.

Iako je već decenijama "Metro - 2" obavijen velom misterije, nade da će se jednog dana pojaviti zvanične informacije o njegovom postojanju i dalje postoje, budući da se postepeno oznake tajnosti skidaju sa različitih objekata u Moskvi koji pre nisu bili dostupni javnosti. Tako je 2006. godine obelodanjeno postojanje tajnog bunkera PVO na Taganki, u kome se danas nalazi Muzej hladnog rata, dok je 2018. godine otkriven i otvoren za posete "Bunker - 703" na stanici "Pavelecka" na dva nivoa - na dubini od 11 i 40 metara.

image