Magazin

Šest ruskih tradicija koje zbunjuju strance

Retko koji Evropljanin će uspeti da razume zbog čega Rusi pred put "sedaju na put", pljuju preko levog ramena kada vide da neko prolazi ulicom praznih ruku i jedu hleb sa makaronama. Šta još stranci nikada neće razumeti, a deo je ruske savremene tradicije?
Šest ruskih tradicija koje zbunjuju strance© pexels/cottonbro studio

Nekoliko generacija pod istim krovom, dočekivanje gostiju "u velikom stilu", zdravice i ostale savremene ruske tradicije pomešane sa sujeverjem, kada mora da se "sednena put" da bi tokom putovanja sve prošlo u najboljem mogućem redu, i pljuvanje preko levog ramena kada se vidi osoba koja ide ulicom praznih ruku jer je to baksuzna pojava, prosečnog Evropljanina ostavljaju bez teksta. 

Tesna veza između generacija

Odlazak u penziju za mnoge Evropljane otvara potpuno novo poglavlje u njihovim životima pa slobodno vreme evropske bake i deke koriste najčešće za sopstvene hobije, putovanja, pa čak i jogu ili časove plesa, dok ih deca i unučići posećuju isključivo tokom vikenda, kako bi ih što manje opterećivali. Upravo zbog toga evropski penzioneri (ali i oni koji to još uvek nisu) često ostaju zatečeni kada čuju da se ruske bake i deke posle odlaska u penziju najčešće posvete porodici i čuvanju mlađih pokolenja, dok njihovi sinovi i ćerke grade karijere i privatan život. Čudno strancima deluje i činjenica da se i više generacija porodice opredeljuje za život pod jednim krovom, dok je u Rusiji potpuno prirodno da u jednoj kući živi na primer prabake i pradeke, bake i deke, roditelji i njihova deca.

Ruski standardi lepote

Dok evropske žene u svakodnevnom životu cene jednostavnost i komfor - minimum šminke, jednostavnu frizuru i udobnu obuću i odeću, Ruskinje preferiraju popuno suprotno. Upravo zato ruske turiste svako primeti "na kilometar" . Svaka šetnja za njih je poput defilea na modnoj pisti, sa kompletnom šminkom, frizurom, u lepom "autfitu" i najčešće u vrtoglavim štiklama.

Kult gostoprimstva

Iako vlada mišljenje da su Rusi hladan i ne toliko druželjubiv narod, istina je potpuno suprotna - oni  obožavaju da idu u goste, organizuju sedeljke o kućama ili bogate večere za svoje prijatelje bez ikakvog povoda. Po ruskoj tradiciji, u goste se nikada ne ide praznih ruku. Obavezno se nosi neka torta ili flaša pića, a ženama buket cveća.

Sklonost ka lečenju na svoju ruku

Kada prosečnog Evropljanina nešto zaboli, on će bez odlaganja zakazati pregled kod doktora. Rusi će, pak, pre zakazivanja tog istog pregleda isprobati sve moguće tradicionalne i netradicionalne metode lečenja: "izguglaće" simptome, posavetovaće se sa članovima porodice ili prijateljima, sam sebi "prepisati" odgovarajuću terapiju za ono što je "izguglanu bolest" i popiti čaj od kamilice ili krompirovu vodu, pa tek ako ništa od navedenog problem ne reši, zakazati pregled kod lekara kako bi mu on prepisao potrebnu terapiju, ili otvorio bolovanje.

Specifičan smisao za humor i zdravice

U sred razgovora ruski sagovornik može potpuno spontano da se prebaci na neku njemu smešnu i zanimljivu situaciju ili ispriča neki vic, posle kog će grohotom da se smeje još jako dugo. Ruske zdravice takođe su priča za sebe: englesko "čirs" ili poljsko "na zdrowie" potpuno su neupečatljive u odnosu na ruske zdravice i posebno osmišljenih tematskih govora koji prate svaki gutljaj pića. Još jedna velika ljubav Rusa jesu citati prilikom zdravica. Citiraju se najčešće stari ruski filmovi ili crtaći, o kojima Evropljani nikada nisu imali prilike da čuju, pa su zabuna i šok još veći.

Nesvakidašnja kuhinja i napici

Da li ste nekada imali prilike da pijete sok od breze? Verovatno da ne. A kod Rusa je to vrlo učestalo bezalkoholno piće koje se dobija ceđenjem drveta breze (da, dobro ste pročitali). Kvas, kefir i kiselj (ohlađena mešavina skroba i voćnog soka), takođe su nepoznanica za većinu Evropljana. A tu su i peljmeni, tradicionalno rusko jelo koje je nešto između italijanskih tortelina i kineskih đao-dzi, koji se jedu sa pavlakom ili sirćetom. Od nestandardnih jela koja mnoge uvode u zabunu, Rusi vole i heljdinu kašu sa mlekom, "seljodku pod šuboj" ("haringa ispod bunde")  i okrošku (tradicionalnu letnju supu od jaja, uz dodatak kvasa). Ipak, nije ruska kuhinja jedino što Evropljane čudi, nekada im je hrana čak i poznata, dok kontekst njene konzumacije dovodi u zabludu - na primer, u Rusiji se hleb jede skoro uz sve (pa čak i uz krompir ili makarone), ručak nije ručak ako nema supe, a praznična trpeza se ne može zamisliti bez crvenog kavijara.

image