Srbija i Balkan

Šta se iza brda valja: Bošnjačko nacionalno veće tvrdi da bi 2. i 3. maja moglo doći do nemira u BiH

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je sve narode u BiH da ostanu mirni i da ne prihvataju provokacije koje dolaze od pojedinaca iz političkog Sarajeva, čiji je cilj podizanje tenzija i izazivanje nemira
Šta se iza brda valja: Bošnjačko nacionalno veće tvrdi da bi 2. i 3. maja moglo doći do nemira u BiHGetty © amır Jordamovıc/Anadolu Agency

Bošnjačko nacionalno veće BiH (BNV) "upozorilo" je građane Bosne i Hercegovine da bi 2. i 3. maja 2024. godine moglo doći do nereda koje bi izazvali "ekstremisti", sve vreme jasno aludirajući na Srbe. Na drugoj strani, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je sve narode u BiH da ostanu mirni i da ne prihvataju provokacije koje dolaze od pojedinaca iz političkog Sarajeva, čiji je cilj podizanje tenzija i izazivanje nemira.

U ratnohuškačkom saopštenju punom generalizacija prema konstitutivnim narodima BiH, Bošnjačko nacionalno veće tvrdi "da bi moglo doći do napada na povratnike u Republiku Srpsku i pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih pozicija na međuentitetskim linijama".

Sve je datumski vezano, naravno, za glasanje o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, koje je planirano za 2. maj 2024. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a čiji su sponzori Nemačka i druge države "civilizovanog Zapada". 

Pored pokušaja da se srpski narod proglasi genocidnim, tu su i stalni pritisci Zapada, preko nelegitimnog visokog predstavnika (simptomatično Nemca) Kristijana Šmita, kojem u nametanju zakona i kršenju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma pomaže ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Da li je istorija je učiteljica života?

Iz Bošnjačkog narodnog veća podsetili su na 1992. godinu, povlačeći paralelu sa početkom rata u BiH, nekako izostavljajući činjenicu da je za početak rata posredno odgovoran njihov ideolog Alija Izetbegović i nekadašnji lider Stranke demokratske akcije, koji je odbio Kutiljerov plan za BiH.

Paralelu sa trenutnim dešavanjima i početkom rata u BiH povukao je i novinar i kolumnista Filip Rodić. On nije "zaboravio", kao neki, kako je rat u BiH zapravo počeo. I sve, opet, zbog nametanja zakona i odbijanja Bošnjaka da se dogovore, zaista podseća na početak rata u BiH, koji, nisu otpočeli Srbi.

"U Skupštini tadašnje SR Bosne i Hercegovine 14. oktobra 1991. godine vodila se žučna rasprava o Memorandumu o suverenosti BiH čije su usvajanje tražili poslanici SDA i HDZ. Tim dokumentom najavljeno je neučestvovanje u saveznim ustanovama i neprihvatanje odluka saveznih vlasti ukoliko u njihovom donošenju ne učestvuju sve članice SFRJ, uključujući i Sloveniju i Hrvatsku, koje su tada već bile u procesu secesije. Najblaže rečeno, ovaj dokument je podrazumevao otcepljenje BiH 'preko posrednika' (Hrvatske i Slovenije) i odlučivanje većinom, bez obzira na ustavne odredbe o zaštiti konstitutivnosti tri naroda. Srpska demokratska stranka na to je odgovorila rezolucijom koja je predviđala učešće u ustanovama, ali i pokretanje mehanizma za samoopredeljenje konstitutivnih naroda, ukoliko Hrvatska dobije međunarodno priznanje", piše Rodić u ovonedeljnom tekstu za "Pečat".

Zašto sada podsećamo na ove događaje od pre 33 godine, upitao je Rodić.

"Iako je reći da je istorija učiteljica života opšte mesto, iz istorije treba nešto naučiti, a današnja situacija umnogome podseća na tu iz 1991/1992. godine. Kao što je nekada Ustav SR BiH, na koji se Karadžić u svom govoru ekstenzivno pozivao, garantovao prava i konstitutivnost sva tri naroda u BiH, pa čak i srpskom, tako to danas čini Dejtonski sporazum kojim je stavljena tačka na pakao i stradanja", istakao je Rodić.

Cilj Alije Izetbegovića, zbog čega je i počeo rat, bila je unitarna Bosna i Hercegovina. U ovome su mu zdušno pomogli zapadni prijatelji, ako ništa drugo, okrećući glavu od pakla i stradanja koji su usledili.

Alternativna televizija 24. aprila je objavila da međunarodna zajednica ima plan da se do 2. maja stvori velika tenzija i plasira što više lažnih informacija o naoružavanju velikog broja Srba spremnih na sukobe, a glavni saradnik u tome im je ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ATV navodi da se najnovija propaganda ogleda u tvrdnjama da se po Sokocu i Han Pijesku naoružavaju Srbi kako bi došlo do incidenata uoči sednice Generalne skupštine UN zbog čega su pripadnici Eufora prisutni u ove dve opštine.

Šta se iza brda valja?

Saopštenje Bošnjačkog nacionalnog veća najava je, i gotovo "idealan scenario", za novu nameštaljku Srbima, poput one na Markalama ili u Račku, ocenjuje za RT Balkan nekadašnji pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan. 

"Jasno je da oni neprestano krive Srbe za destabilizavciju BiH na kojoj oni neprestano rade time što neprestano krše odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez obzira na to što ovde u saopštenju nisu spomenuti Srbi, aluzija je jasna. Oni su ponovo dobili krila, neko im ne namignuo u znak odobravanja, neko im je rekao da mogu da rade ovo što rade vezano za navodni genocid u Srebrenici. Ponovo provociraju Srbe. Ponovo atakuju na imovinu Republike Srpske i u isto vreme 'upozoravaju' da bi Srbi mogli biti ti koji će izazvati nemire", ukazuje iskusni kontraobaveštajac za RT Balkan.

Unitarna BiH nije bila samo cilj Alije Izetbegovića, već i njegovih naslednika, potpomognutih Zapadom.

"Ponovo su obećanjima ili po nagovoru sa Zapada, Bošnjaci krenuli da prave unitarnu BiH, da ugase Republiku Srpsku. Oni znaju da se to ne može dogoditi bez nemira, zato za sve potencijalne nemire koje bi, možda baš oni isprovocirali i otpočeli, unapred okrivljuju Srbe, praveći sebi alibi", naglašava Karan.

Zamenik ministra odbrane Aleksandar Goganović je istakao da ne treba dizati političke tenzije, a sve je pozvao da temu odbrane i bezbednosti ne upotrebljavaju u dnevno-političke svrhe.

"Svima nam je zajednički cilj mir i stabilnost, te da se krećemo ka EU uz međusobno uvažavanje i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom tri konstitutivna naroda i dva entiteta", rekao je on.

Goganović je podsetio i na nedavne neutemeljene izjave o postojanju takozvanih ruskih kampova na teritoriji Republike Srpske, a sada društvenim mrežama kruže navodni dokumenti o naoružavanju Srba, i istakao da ni za jednu tvrdnju ne postoji nijedan dokaz relevantnih policijskih agencija.

Da li je Bosna i Hercegovina još to balkansko "bure baruta" koje Zapad može da "potpali" kad god mu zatreba skretanje međunarodne pažnje sa grešaka koje čini, ili smo, od učiteljice života, ipak, nešto naučili?

image
VV inauguration
banner