Srbija i Balkan

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja, zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst, rekao je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u
Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UNGetty © Anadolu / Contributor

Generalna skupština UN je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odloženo, potvrdio je za N1 Sarajevo ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja, zbog toga što danas šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak", rekao je Lagumdžija.

"I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumevanje teksta rezolucije, da su kao grupa prijatelja i sponzora rezolucije otvoreni za dalje konsultacije", dodao je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao ozbiljne i važne razgovore u Njujorku sa predstavnicima brojnih zemalja o rezoluciji o Srebrenici i ocenio da su "mnogi ljudi svesni, kako god glasali, da ovo nema veze sa pravdom i međunarodnim pravom već politikom i geopolitičkim odnosima".

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da su Nemci "kolovođe" i ti koji vode kampanju u UN i van i ubeđuju sve koji nisu ubeđeni da bi trebalo da glasaju za rezoluciju, da glasaju kako bi ostali u dobrim odnosima sa svetskim silama.

image
VV inauguration
banner