Srbija i Balkan

Republika Srpska protiv nametnutih odluka i "bonskih ovlašćenja": Šta će dalje biti sa BiH?

Republika Srpska i njeni izabrani i imenovani predstavnici boriće se, na sve zakonom dozvoljene načine, da zaštite dejtonsku BiH, ali i ustavnu poziciju Srpske i srpskog naroda, ukazuje za RT Balkan zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović
Republika Srpska protiv nametnutih odluka i "bonskih ovlašćenja": Šta će dalje biti sa BiH?Getty © Miomir Jakovljevic/Anadolu

Trajno opredeljenje Srpske je dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, poštovanje ustava i dejtonske strukture BiH. Mi smo partneri koji žele rešenja koja su plod domaćeg dogovora i naši stavovi o uplitanju stranog faktora su definitivni i jasni. Zato insistiramo na zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ističe za RT Balkan zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

Kristijan Šmit, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer ne postoji odluka o njegovom imenovanju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz "upotrebu bonskih ovlašćenja" pokušao je da nametne izmene Izbornog zakona u BiH.

Narodna skupština RS će, zajedno sa nadležnim institucijama i organima Srpske, preduzeti potrebne mere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisale posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske, navedeno je u zaključcima koje je noćas usvojio parlament RS.

Odgovor na nametanje zakona

Analitičar Anđelko Kozomara ukazuje za RT Balkan da je Narodna skupština RS rano jutros usvojila i Nacrt izbornog zakona Srpske, kao odgovor na nametanje izmena Izbornog zakona BiH Kristijana Šmita.

"Ovo je samo prva mera koju Srpska preduzima u zaštiti ne samo suvereniteta BiH, nego i dejtonskih prava i pozicije RS koje sistemski urušavaju nelegalni visoki predstavnik i neki ambasadori" navodi Kozomara.

Kako dodaje, uz razne političke kolonijalne mere zaprećeno je i prekidom platnog prometa Republici Srpskoj, što bi zaustavilo život u ovom entitetu.

"Korišćenje pretnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, s ciljem da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka SB UN, biće smatrano aktom terorizma", navodi se u usvojenim zaključcima.

Ukoliko prvi zaključak ne bude ispunjen, Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Šmita.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac naglašava da je važno očuvati jedinstvo i donošenje odluka u okviru institucija BiH, a da je uplitanje stranog faktora neprihvatljivo za suverenu državu kakva bi trebalo da je BiH.

"Izbor je na strankama Trojke - da li će prihvatiti ponudu Srpske ili će i dalje biti pokusni kunići i poslušnici američkog ambasadora Marfija i nelegitimnog stranca Šmita. Dakle, ili će partnerstvo graditi sa legitimno izabranim predstavnicima srpskog naroda ili će bespogovorno slušati zapadne ambasadore i lažnog visokog predstavnika", ukazuje Košarac.

Dogovor Trojke, SNSD i HDZ je dao zeleno svetlo BiH na putu ka EU, navodi šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić, ističući apsurd da bilo ko dozvoli da stranci pokvare takav uspeh. O navodi da su nametnute izmene Izbornog zakona upućene protiv dva od tri konstitutivna naroda.

"Danas na sceni imamo pokušaj etničkog čišćenja srpskog i hrvatskog naroda iz BiH. I to dva od tri konstitutivna naroda u dejtonskoj BiH. Američki ambasador Majkl Marfi svoje lične frustracije i nezadovoljstvo usmerio je na obračun sa Miloradom Dodikom, Republikom Srpskom i srpskim narodom. Njegova produžena ruka i sledbenik je turista Kristijan Šmit", ukazuje Vulićeva, ističući:

"Problem u BiH je što Srbi imaju Milorada Dodika, Hrvati imaju Dragana Čovića, dok Bošnjaci nemaju nikoga i ništa, osim iluzije da BiH postane islamska BiH."

Ovo je, navodi Vulićeva, ključni momenat u kome ćemo videti ko je za dejtonsku, demokratsku i evropsku BiH, a ko za raspakivanje Dejtona.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović deli mišljenje sa Košarcem i Vulićevom uz ocenu da novonastala situacija usporava put BiH ka EU.

"Nametanje Izbornog zakona, od strane samoproglašenog visokog predstavnika, uvelo je BiH u političku krizu. BiH se može kretati ka EU samo uz kompromis, dogovor i međusobno uvažavanje i ono što je najbitnije: samo uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna, naroda kako je to i predvideo Dejton", naglašava Goganović.

Da li su lideri Trojke spremni da vrate suverenitet državi?

Košarac očekuje da se partneri "jasno opredele da li su sposobni da trajno raskrste sa malignim uticajima Marfija i Šmita".

"Da li su sposobni da preuzmu odgovornost i da vrate suverenitet zemlji? Trojka treba da kaže da li prihvata dogovor legitimno izabranih predstavnika konstitutivnih naroda ili će u BiH neke druge stvari morati da se rešavaju", poručuje Košarac.

Šef poslaničkog kluba SNSD u PS BiH Sanja Vulić poručuje da je SNSD "trajno opredeljen za poštovanje i primenu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

"Dijalog, dogovor i donošenje zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH je opredeljenje SNSD-a, imaju li predstavnici Trojke hrabrosti za to, saznaćemo uskoro. Velika je odgovornost na strankama Trojke jer su ključ razvoja ili raspada BiH", poručuje Vulić.

Na nivou BiH je nadležna Parlamentarna skupština za donošenje zakona, navodi Vulićeva, a da li će to biti prepoznato ostaje da se vidi.

Goganović poručuje da očekuje od partnera iz Trojke da pokažu da su zreli i dorasli da rešavaju teška pitanja, bez uplitanja stranaca.

"Važno je da prihvate predlog koji dolazi iz RS, da sednu u Parlamentarnu skupštinu BiH i da tu donose zakone u skladu sa dogovorom. Istina da je to izazovan zadatak i mi smo toga svesni, ali prethodnih dana pokazali smo da je to moguće, kada smo usvojili niz zakona koje je od nas tražila EU", ukazuje Goganović, uz poruku:

"Republika Srpska i njeni izabrani i imenovani predstavnici boriće se, na sve zakonom dozvoljene načine, da zaštite dejtonsku BiH, ali i ustavnu poziciju RS i srpskog naroda."

Analitičar Kozomara dodaje da samovolji Kristijana Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija mora da se stane na put, ali to će biti veoma teško, jer Bošnjaci bespogovorno izvršavaju njihove naloge

"U protivnom svi funkcioneri RS bi mogli da opstruišu rad zajedničkih institucija, blokiraju sve odluke na nivou BiH i dovedu u pitanje tek otvoreni put ove zemlje prema EU", upozorava Kozomara.

image