Srbija i Balkan

Ko uzrokuje krize i vraća region u devedesete, ili: Šta sve čeka BiH nakon Šmitovih nametanja?

Samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit ništa ne čini sam. Kako kažu sagovornici RT Balkan, ovaj "nemački turista u BiH" sve čini uz blagoslov američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, za kojeg opet, kažu, da samo izvršava zadatke iz SAD
Ko uzrokuje krize i vraća region u devedesete, ili: Šta sve čeka BiH nakon Šmitovih nametanja?Getty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency

Deo javnosti nam nije verovao kada smo argumentovano govorili da Kristijan Šmit opstruiše evropski put BiH i da mu je zadatak da zadrži BiH pod protektorskim statusom, za RT Balkan poručuje savetnik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Ognjen Tadić.

Odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, jer ne postoji odluka o njegovom imenovanju u Svetu bezbednosti UN, da nametne novi izborni zakon izazvala je lavinu reakcija širom regiona, a posebnu pažnju je privukla činjenica da će odluka biti doneta (zlo)upotrebom tzv. bonskih ovlašćenja.

"Šmit to pokušava da čini i po cenu otvorenih sukoba, uprkos činjenici da nema nikakav mandat, jer Savet bezbednosti UN nakon Valentina Incka nije izabrao novog visokog predstavnika. Ipak, sve opstrukcije koje su dolazile od njega do dana dobijanja pregovora pokazale su da smo bili u pravu", navodi Tadić, ukazujući na to koliko se Šmit svim silama trudi da izazove sukobe:

"Sada imamo situaciju koja otprilike izgleda tako kao da Šmit po svaku cenu mora izazvati sukobe u BiH, ili će ga ukoliko to ne uspe neko poslati na Istočni front."

Kristijan Šmit, naravno, ništa ne čini sam. Kako kažu sagovornici RT Balkan, ovaj "nemački turista u BiH" sve čini uz blagoslov američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, za kojeg opet, kažu, da samo izvršava zadatke iz SAD.

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević skreće pažnju upravo na činjenicu ko ruši teško postignut mir u BiH.

"Već 30 godina je jasno da američkoj ambasadi ne odgovara mir i suživot naroda u BiH. Pokušavaju na sve načine, kroz sankcije, delovanje persone koja se naziva visokim predstavnikom, izjave i pritiske na legitimno izabrane predstavnike konstitutivnih naroda da podele i pokore ovu zemlju, stavljajući je u funkciju samo jednog naroda", navodi Ljubojevićeva, ističući da to nije dobro ni za Bošnjake, jer su samo instrument u rukama SAD.

"Bošnjaci misle da im takva politika donosi dobro, ali to je politika koja je najviše razgradila BiH i udaljila Srbe i Hrvate od nje", kaže Ljubojevićeva. 

Ognjen Tadić je uveren da će Republika Srpska na najbolji mogući način sprečiti i sukobe koje Šmit priželjkuje, i zaštititi sebe od njega, ali i svih drugih napada i pritisaka.

"Ako bude pameti kod Hrvata i Bošnjaka u FBiH onda zajedno možemo postići zaštitu čitave BiH", poručuje Tadić.

Ne smemo zanemariti, navodi Dodikov savetnik, ni mogućnost o kojoj se čuje: da deo američkog establišmenta, preko novog velikog rata u Evropi, želi da održi SAD na poziciji jedine supersile, a svet organiči na unipolarnost.

"U takvoj opciji za BiH nema sreće ukoliko ne budemo jedinstveni u sprečavanja sukoba, jer se geopolitički opet pokazuje kao povoljna tačka za njihovo otvaranje na štetu nas koji živimo ovde, ali i na štetu EU", ukazuje Tadić.

Ljubojevićeva podseća da su se politički predstavnici u BiH dogovorili u kojem smeru žele da država ide, ali je dogovor iz Laktaša poremetio američke planove, pa je Marfi nakon toga sve učinio da opstruiše dogovor.

"Dogovori legitimno izabranih predstavnika kvare sve planove Majklu Marfiju i njegovoj sviti. Nakon što smo dobili zeleno svetlo iz EU, gde su predstavnici Republike Srpske uložili najveće napore i zalaganje, imate reakciju iz ambasada koje ne žele dobro BiH, koje preko instalirane persone Šmita, koja je umislila da je visoki predstavnik, pokušavaju da isprovociraju Republiku Srpsku", primećuje potpredsednica parlamenta Republike Srpske Anja Ljubojević.

Ljubojevićeva ističe da je nametanje zakona prevaziđeno u normalnom demokratskom društvu, kakvo bi valjda trebalo da bude i u BiH, i u EU, i u SAD. Tako se, kaže ona, nisu ponašale ni imperije prema svojim kolonijama.

"Proces protiv predsednika gospodina Milorada Dodika i sankcije visokim funkcionerima Srpske su pokušaj da nam se slomi kičma, i na kraju konačan cilj jeste da nam otmu imovinu i ukinu Republiku Srpsku. Mislim da su se preračunali, jer narod neće dati svoju Republiku Srpsku, njene institucije i predsednika Dodika. Sva ova farsa pokazuje koliko su nemoćni i smešeni. Pokazuju ozbiljnu nesigurnost i strah jer su izgubili poziciju globalnog hegemona. Stvara se novi svetski poredak, koji će skinuti okove zvane BiH i dati nam slobodnu i nezavisnu Republiku Srpsku", naglašava Alja Ljubojević.

Udarci na srpski narod sa svih strana

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je ponovo izjavio da se pred Srbijom i Srpskom nalaze teški dani i da će "biti teško, najteže do sada".

"U ovom trenutku nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske", napisao je Vučić na instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

On je poručio da su predstojeći izazovi "najteži do sada"

Teško je poverovati u slučajnost da se u 24 časa dogodi da tzv. Kosovo dobije zeleno svetlo Političkog saveta za članstvo u Savetu Evrope i da Kristijan Šmit objavi je da je odlučio da nametne izmene Izbornog zakona BiH.

Međutim, srpskom narodu preti još jedna opasnost. Naime, kako je saopštio doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, gostujući na TV Pink, u Generalnoj skupštini UN 27. aprila planiraju da usvoje rezoluciju o "genocidu" u Srebrenici.

"U pitanju je ista ona rezolucija koja je sprečena radom predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina 2015. i koja sada treba da se usvoji u Generalnoj skupštini, jer su izbegli Savet bezbednosti gde su naši prijatelji Rusija, Kina koji bi to sprečili vetom", rekao je Vulin.

Ovaj put, međutim, Rusija neće moći da pomogne vetom, jer je u pitanju Generalna skupština UN, a ne Savet bezbednosti kao prošli put.

Zamenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović za RT Balkan naveo je da veruje da će Rusija i Kina, naši istorijski prijatelji, naći načina da pomognu i spreče bacanje ljage na srpski narod i Republiku Srpsku. 

"Predlaganje rezolucije ne doprinosi smirivanju tenziju u BiH i unapred mogu izjaviti da neće biti usvojene, jer srpski narod ima saveznike u Ruskoj Federaciji i NR Kini. Iako sada ne mogu da ulože veto, verujem da će i ovaj put naći način da nam pomognu i zaštite nas od zla koje se nad nama nadvilo", smatra Goganović.

Kontinuirani pritisci samozvanog visokog predstavnika štete čitavoj BiH i ne urušavaju samo njen evropski put, već i Ustavni poredak, za koji uporno Šmit tvrdi da ga štiti, zloupotrebljavajući nadležnosti koje mu ne pripadaju.

"Izborni zakon koji je nametnuo samozvani visoki predstavnik u BiH urušava ne samo put BiH ka EU, već i njen Ustav. Stav EU je jasan: odluke u BiH se moraju donositi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to znači u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Prethodnih dana usvojen je set zakona koje je od nas tražila Evropska unija i domaći politički akteri pokazali su da se kompromisom i dogovorom to i može postići", ukazuje Goganović.

Pojedini mediji preneli su informaciju da je BiH na pragu da dobije takozvanog Kandidatskog statusa i NATO integracija, a Goganović odlučno odbija takvu mogućnost.

"Pre par dana u sedištu NATO-a jasno sam izneo stav, u skladu sa Programom reformi, koje je usvojilo Predsedništvo BiH 2019. godine: Srpski narod i Republika Srpska ne podržavaju NATO integracije. Predstavnici NATO-a i sami su naglasili da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u Alijansi i da im je jasno da u BiH ne postoji politički konsenzus po pitanju NATO integracija", navodi zamenik ministra odbrane BiH.

Krajnje vreme je, ukazuje zamenik ministra odbrane BiH, da međunarodna zajednica shvati da se domaći politički akteri, predstavnici tri naroda i dva entita, mogu da se dogovore, ako im daju priliku i vremena.

"Nametanje odluka ne doprinosi razvoju demokratskog društva i evropske BiH. Venecijanska komisija jasno je rekla da se BiH ne može kretati ka EU dok u isto vreme postoji kancelarija visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu, jer to narušava suverenitet BiH u koji se mnogi iz političkog Sarajeva zaklinju", poručuje Goganović.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner