Srbija i Balkan

Zamenik ministra odbrane BiH: Banjaluka i Beograd neće biti uvučeni u NATO po ukrajinskom scenariju

Uzimajući u obzir upozorenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da "Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju", zamenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović je naveo da Beograd i Banjaluka tako nešto neće dozvoliti
Zamenik ministra odbrane BiH: Banjaluka i Beograd neće biti uvučeni u NATO po ukrajinskom scenariju© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Ukrajinski scenario se neće ponoviti u BiH, koliko god to želeli pojedinci, poručio je za RT Balkan zamenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Uzimajući u obzir upozorenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da "Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju", Goganović je naveo da Beograd i Banjaluka tako nešto neće dozvoliti. 

"U BiH se odluke ne mogu donositi bez predstavnika Republike Srpske i srpskog naroda. Naš stav je jasan, NATO integracije za nas nisu prihvatljive ali podržavamo stratešku saradnju sa Alijansom", ukazao je zamenik ministra odbrane BiH, dodajući:

"Sa druge strane, Republika Srbija je suverena država. Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić donose odluke u skladu sa željama građana Srbije. Ubeđen sam da predsednik Vučić, kao ni Vlada Srbije neće doneti odluku o NATO integracijama, uprkos pritisku Zapada, ako to ne podržavaju građani Srbije, a svima nam je jasno da se Srbi protive NATO integracijama."

Goganović je napomenuo da je Program reformi, koje je usvojilo Predsedništvo BiH 2019. godine, put sa NATO integracija usmerilo u NATO saradnju, pa se tako i Komisija za NATO integracije preimenovala u Komisiju za saradnju sa NATO.

Takođe, kako je naš sagovornik naveo, Dejtonski mirovni sporazum je jasno definisao da sve sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda.

"Stav Republike Srpske i srpskog naroda je jasan da mi nismo za NATO integracije ali podržavamo NATO saradnju", naglasio je zamenik ministra odbrane BiH.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku posvećenom nacionalnoj bezbednosti upozorio je da Alijansa neće prestati da se širi na istok, kao i da će NATO pokušati da u svoje redove, i to po ukrajinskom scenariju, uvrsti i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali i Moldaviju i Gruziju.

image