Srbija i Balkan

EU otvorila pristupne pregovore s BiH

Bosna i Hercegovina ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine
EU otvorila pristupne pregovore s BiHGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Lideri EU odlučili su da otvore pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je na Iksu čestitao BiH i poručio da je njeno mesto u evropskoj porodici.

"Današnja odluka je ključni korak napred na vašem putu ka EU. Sada naporan rad treba da se nastavi kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, kao što vaš narod želi", poručio je Mišel.

Šefovi država i vlada EU odlučivali su danas o početku pregovora s BiH, nakon što je Evropska komisija (EK) ranije ovog meseca preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je, po dolasku na samit Evropskog saveta, da podržava predlog EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, ali da ta zemlja mora uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za BiH.

U izveštaju koji je EK objavila prošle nedelje navodi se da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je nedavno da je BiH, od kada je dobila status kandidata u decembru 2022. godine, napravila "impresivne korake" u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo.

Lideri EU su tokom samita Evropskog saveta u decembru 2023. izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore s BiH, kada ta zemlja ostvari neophodnu usaglašenost s kriterijumima za članstvo u EU i pozvali EK da u martu izvesti Savet o napretku BiH o napretku u ispunjavanja tih kriterijuma.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

image