Svet

Makron: Evropa može da umre, francusko nuklearno oružje moguća tema u debati o odbrani EU

Komentari predsednika Francuske izazvali su kritike protivnika i sa desne, i sa leve strane francuskog političkog spektra
Makron: Evropa može da umre, francusko nuklearno oružje moguća tema u debati o odbrani EU© Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Moramo da otvorimo debatu o izgradnji panevropske odbrambene sposobnosti, kao i da pokrenemo temu francuskog nuklearnog potencijala, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Obraćajući se grupi mladih ljudi u Evropskoj školi u Strazburu, Makron je naglasio da, iako Francusku već štiti NATO, ona "sada mora da ide dalje" kako bi osigurala svoju bezbednost i "izgradila kredibilnu evropsku odbranu".

Napomenuo je da garantovanje te bezbednosti "može značiti postavljanje antiraketnih štitova" kako bi se sprečila upotreba nuklearnog oružja, dok "biti kredibilan takođe znači imati rakete dugog dometa koje bi odvratile Ruse".

Uz to, predsednik Francuske je u razgovoru sa urednicima nekoliko francuskih regionalnih medijskih kuća, obrazlažući svoju viziju "odlučnije EU na globalnoj sceni", izrazio bojazan da "Evropa može umreti".

Takođe, podsetio je da je doktrina Francuske bila da nuklearno naoružanje koristi samo kada su ugroženi vitalni nacionalni interesi, ali da je sada otvoren za mogućnost da se ovoj doktrini pridoda i "evropska dimenzija".

"Zalažem se za otvaranje ove debate koja mora uključivati razgovore o protivraketnoj odbrani, dalekometnom i nuklearnom oružju za one koji ga imaju ili koji imaju američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji", rekao je Makron.

Nacionalno okupljanje: Makron je opasan po Francusku

Komentari francuskog predsednika izazvali su kritike protivnika i sa desne, i sa leve strane francuskog političkog spektra.

"Makron postaje nacionalna opasnost. Ne možemo čekati 9. jun (izbori za Evropski parlament) da mu jasno damo signal da je s njegovom politikom gotovo" napisao je Iksu Tjeri Mariani, desničar i poslanik u francuskoj skupštini iz redova Nacionalnog okupljanja (RN), partije koju predvodi Marin le Pen.

Evropski poslanik Fransoa-Gzavije Belami, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima, ocenio je da su "ovi komentari izuzetno ozbiljni".

"Dotakli smo živac francuske suverenosti", upozorio je Belami u intervjuu za radio stanicu "Jurop 1".

Političari iz redova francuske levice bili su podjednako nezadovoljni zbog Makronovih komentara.

"Nuklearno oružje kao faktor odvraćanja ne može se deliti", poručio je ekstremni levičar, poslanik u francuskoj skupštini Bastijen Lašo na Iksu.

image