Svet

Pod kojim uslovima bi Hamas bio spreman da položi oružje?

Visoki zvaničnik militantne grupe rekao je da će se ona pretvoriti u čisto političku stranku ako Palestincima bude data sopstvena država
Pod kojim uslovima bi Hamas bio spreman da položi oružje?www.globallookpress.com © Xinhua/ZUMAPRESS.com

Hamas je spreman da položi oružje ako se postigne rešenje dve države za izraelsko-palestinski sukob i to u okviru granica pre 1967. godine, rekao je za AP visoki politički zvaničnik te grupe Kalil el Haja.

Hamas, koji je navodio da im je cilj uništenje Izraela, ranije je potpuno odbacivao takvu mogućnost.

El Haja je rekao da Hamas želi da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) kako bi formirao jedinstvenu vladu koja bi kontrolisala Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Hamas bi pristao na "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i povratak palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama" duž izraelskih granica pre 1967. godine, tvrdi on.

Kao rezultat šestodnevnog rata između Izraela i koalicije arapskih država, jevrejska država je okupirala Zapadnu obalu, Gazu, sirijsku Golansku visoravan i druga područja.

Ako se postigne rešenje o dve države, vojno krilo Hamasa će se rasformirati, rekao je zvaničnik koji predstavlja grupu u sada zaustavljenim pregovorima o prekidu vatre i razmeni zatvorenika sa Izraelom.

"Na osnovu svih iskustava ljudi koji su se borili protiv okupatora, kada su se osamostalili i stekli svoja prava i svoju državu, šta su ove snage uradile? One su se pretvorile u političke partije, a njihove odbrambene snage su se pretvorile u nacionalnu vojsku", objasnio je El Haja.

Agencija AP navodi da je "malo verovatno" da bi Izrael razmotrio takav scenario jer je premijer Benjamin Netanjahu obećao da će nastaviti da se bori protiv Hamasa do njegove potpune eliminacije, i više puta je govorio protiv suverene palestinske države.

U januaru je drugi visoki zvaničnik Hamasa – Kaled Mašal – rekao da Hamas "nema nikakve veze sa rešenjem o dve države". Članovi grupe "odbacuju ovu ideju, jer to znači da biste dobili obećanje za (palestinsku) državu, ali se od vas traži da priznate legitimitet druge države koja je cionistički entitet", objasnio je.

Mašal je insistirao na tome da je napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci, znak da Palestinci mogu da preuzmu svu svoju zemlju.

"Verujem da su san i nada za Palestinu od reke do mora i od severa do juga obnovljeni", rekao je on.

Broj poginulih u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenoj ofanzivi u Gazi, pokrenutim kao odgovor na upad Hamasa, premašio je 34.305, a ranjeno je 77.293, prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja palestinske enklave.

image
VV inauguration
banner