Svet

Netanjahu: Zadaćemo dodatne i bolne udarce Hamasu

Izraelski premijer je istakao da su svi predlozi njegove zemlje da se omogući oslobađanje talaca "potpuno odbačeni od strane Hamasa"
Netanjahu: Zadaćemo dodatne i bolne udarce Hamasu© Tanjug/AP/Leo Correa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da će "zadati dodatne i bolne udarce" Hamasu kako bi povećao pritisak na tu grupu da oslobodi izraelske taoce.

Kratkotrajnim primirjem u novembru prošle godine oslobođeno je 105 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika, ali su dalji pregovori zaustavljeni zbog Hamasovih zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih snaga, što je Netanjahu odbio.

U videu koji je objavljen povodom jevrejskog praznika Pashe, Netanjahu je istakao da su svi izraelski predlozi da se omogući oslobađanje talaca "potpuno odbačeni od strane Hamasa".

"Umesto da se povuče sa svojih ekstremnih pozicija, Hamas pravi podele među nama. Ohrabruju ga pritisci usmereni ka izraelskoj vladi. Kao rezultat toga, samo pooštrava svoje uslove za oslobađanje naših talaca", nastavio je Netanjahu, očigledno misleći na antivladine proteste koji pozivaju na nove izbore i zahtevaju da vlasti učine više ka postizanju novog sporazuma o taocima.

"U narednim danima pojačaćemo vojni i diplomatski pritisak na Hamas jer je to jedini način da oslobodimo svoje taoce i ostvarimo pobedu", dodao je on.

Više od 34.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

image