Svet

Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa za jednogodišnji prekid vatre

Kako tvrdi televizija "El Hadat", Kairo je ovaj predlog izneo na sopstvenu inicijativu, zahtevajući od Izraela da potpuno obustavi svoju operaciju u gradu Rafa u južnoj Gazi, u blizini egipatske granice
Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa za jednogodišnji prekid vatreGetty © Chris McGrath

Egipatske vlasti predale su Izraelu predlog koji je sastavio Hamas, koji zahteva jednogodišnji prekid vatre ukoliko Palestinci zaustave napade na izraelske snage, javio je televizijski kanal "El Hadat", sa sedištem u Dubaiju.

Prema ovom izvoru, Egipat je "predao predlog Hamasa izraelskoj delegaciji, koji poziva na jednogodišnji potpuni prekid vatre u Gazi u zamenu za obustavu napada radikalnih palestinskih trupa na izraelske snage."

Izvori "El Hadata" tvrde da je Kairo izneo predlog na sopstvenu inicijativu, zahtevajući od Izraela da potpuno obustavi operacije u gradu Rafa u južnoj Gazi, u blizini egipatske granice. Zauzvrat, egipatske vlasti obećavaju da će obezbediti "napredak u pregovorima" sa palestinskim grupama o izraelskim taocima u enklavi.

Tenzije na Bliskom istoku ponovo su se rasplamsale 7. oktobra 2023. godine, nakon što su militanti iz palestinske grupe Hamas pokrenuli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze, ubijajući stanovnike i uzimajući taoce.

Izrael je počeo da izvodi uzvratne udare na ciljeve u Pojasu Gaze, kao i na određena područja u Libanu i Siriji.

Izraelska vojska je 1. decembra 2023. optužila Hamas za kršenje primirja koje je stupilo na snagu 24. novembra i za nastavak borbenih dejstava u Pojasu Gaze.

image
VV inauguration
banner