Svet

Šef poljske diplomatije: Predsednik nije ovlašćen da razgovara o razmeštanju nuklearnog oružja

Vlada naše zemlje nije dala predsedniku podsticaj ili ovlašćenje da govori o temi nuklearnog oružja, poručio je Radoslav Sikorski
Šef poljske diplomatije: Predsednik nije ovlašćen da razgovara o razmeštanju nuklearnog oružja© Thierry Monasse/Getty Images

Poljski predsednik Andžej Duda nije imao ovlašćenja da razgovara o verovatnom razmeštanju nuklearnog oružja na teritoriji zemlje, i na to je upozoren, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Ranije je poljski predsednik u intervjuu za "Fakt" rekao da su poljske vlasti spremne da razmeste američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji, a premijer Poljske Donald Tusk rekao je da želi da mu predsednik te zemlje da više detalja o svojoj izjavi.

"Gospodinu predsedniku je već rečeno na najvišim nivoima i da bude jasno, da se o tome ne govori i da za to još nema šanse", kazao je Sikorski za TV kanal "Polsat", istaknuvši da predsednik "predstavlja spoljnu politiku koju formuliše Savet ministara".

Prema rečima šefa poljske diplomatije, vlada zemlje nije dala predsedniku "podsticaj ili ovlašćenje" da govori o temi nuklearnog oružja.

"Ovo su veoma složena pitanja o kojima razgovaramo u grupi za nuklearno planiranje Severnoatlantske alijanse u atmosferi najveće tajne. To se radi u specijalnim skloništima", objasnio je Sikorski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu Poljske o spremnosti da rasporedi nuklearno oružje, istakao je da će Moskva, prilikom sprovođenja planova, preduzeti sve korake da obezbedi bezbednost Rusije.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner