Svet

Rjabkov: Američko nuklearno oružje u Poljskoj biće za Rusiju prioritetna vojna meta

Premijer Donald Tusk, koji pripada suparničkoj političkoj stranci, istog dana je umanjio značaj predsednikovih izjava, dodajući da bi želeo da mu Duda objasni koje su mu bile namere kada je davao takve izjave
Rjabkov: Američko nuklearno oružje u Poljskoj biće za Rusiju prioritetna vojna metawww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija će mesta stacioniranja američkog nuklearnog oružja u Poljskoj smatrati za prioritetne  vojne ciljeve, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Varšava je počela pregovore sa Vašingtonom o mogućem smeštanju nuklearnog oružja u okviru programa NATO. U intervjuu koji je dao ove nedelje, predsednik Andžej Duda je ponovio da je Poljska spremna da se američko nulklearno oružje stacionira na svom tlu.

Moskva smatra da je svako proširenje NATO aranžmana o raspoređivanju nuklearnog oružja "duboko destabilizirajuće" i da predstavlja "pretnju po Rusiju", izjavio je Rjabkov u četvrtak, prenosi TASS.

Kako je dodao, to se odnosi na zajedničke misije, gde se nenuklearne članice bloka, predvođenog SAD, obučavaju da koriste američki hardver, a još više na trajno stacioniranje takvog naoružanja "o kome govore usijane glave u Varšavi."

Poljski političari, koji se zalažu da se američke nuklearne bombe rasporede na poljskom tlu, "moraju da shvate da bilo kakav napredak u tom pravcu neće pružiti dodatnu sigurnost Poljskoj, jer će relevantne lokacije sigurno postati mete. Naši vojni planeri će ih smatrati prioritetom", dodao je visoki diplomata.

Kako javljaju "RIA Novosti", Rjabkov se osvrnuo i na konfiskaciju zamrznute ruske imovine, rekavši da Moskva razmatra smanjenje nivoa diplomatskih odnosa sa SAD ukoliko se Vašington odluči za zaplenu, dodajući da protivmere Rusije u zemljama G7 mogu da uključuju mere ekonomske i diplomatske prirode.

Duda je u ponedeljak za list "Fakt" rekao da je lično tražio od SAD da stacioniraju deo svog nuklearnog arsenala u Poljskoj.

"Ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje kao deo nuklearne razmene na našoj teritoriji kako bi ojačali bezbednost istočnog krila NATO-a, mi smo spremni na to", dodao je Duda.

Premijer Donald Tusk, koji pripada suparničkoj političkoj stranci, istog dana je umanjio značaj predsednikovih izjava, dodajući da bi želeo da mu Duda objasni koje su mu bile namere kada je davao takve izjave.

Kako je upozorio poljski premijer, ova ideja je "veoma ozbiljna."

Prema javnim izvorima, SAD drže neke od svojih nuklearnih gravitacionih bombi u pet nenuklearnih država NATO: Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Prethodna poljska konzervativna vlada, predvođena strankom Pravo i pravda (PiS) kojoj pripada Duda, godinama je tražila prijem u ovaj klub.

Tusk se, kao lider Građanske platforme, na vlast u Poljskoj vratio prošlog decembra.

image
VV inauguration
banner