Magazin

Uskršnja trpeza - šta je kovržnjak i zašto se na Vaskrs servira jagnjetina

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznik, koji ukazuje na smisao vere, odnosno na pobedu života nad smrću. Za ovaj veliki dan, nezabilazna su jaja na stolu koja simbolizuje obnavljanje prirode i života, ali i mnoge druge đakonije koje trpezi daju svečanu notu.
Uskršnja trpeza - šta je kovržnjak i zašto se na Vaskrs servira jagnjetina© Boris Manev/pexels

Svi se polako pripremamo za Uskrs - u Velikoj nedelji, obično na Veliki petak ili četvrtak farbamo jaja, ali se polako pripremamo za pravljenje jela koje ćemo servirati u nedelju. Kako običaji nalažu, centralno mesto na trpezi zauzimaju raznobojna jaja i ukućani bi trebalo upravo njima da se na Uskrs omrse.

Sigurno da su farbana jaja sinonim za Uskrs. Tradicionalno, uskršnja jaja jesu crvene boje jer simbolišu nevino prolivenu Hristovu krv, ali budu zastupnjeni i zelena, plava, žuta, kao i razni ukrasi i šare. Domaćin prvi uzima jaje, a za njim svi ukućani i onda se svi kucaju i bira se čije je jaje najjače na radost najmađih. Prilikom tucanja izgovara se, takođe "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse", a običaj je da se svi koji dođu u kuću ili ako kod nekog idemo darujemo jajima.

Naravno da se ovde priča ne završava, nego tek počinje i obedovanje se nastavlja predjelom, pecivima, pitama, supama ili čorbama, mesom, dezertima. Šta će da se nađe na stolu od hrane, često zavisi od tradicije same kuće, ali postoje neke stvari koje su pored jaja, zajedničke.

Kovržanjak - domaća pogača sa jajem u sredini

Umesto kupovnog hleba ili pogače, za Vaskrs se često prave domaća peciva, hlebovi. Zanimljivo je da se u nekim delovima Vojvodine i istočne Srbije peče pogača s umetnutim celim jajetom - kovržanjak, a neretko se razmenjuje sa komšijama, prijateljima.

Jagnjetina

Na srpskim trpezama običaj je da se za Uskrs servira jagnjetina, jer jagnje simboliše Hrista, rođenog među jaganjcima. Način na koji se priprema ovo meso, opet zavisi od samog domaćinstva, ali se obično servira uz mlade krompiriće.

Med

Neretko će na stolu biti med, to slatko jelo poznato od davnina. Pčele upućuju na rad, mudrost i lepe stvari, a med na trpezi doveden je u vezu sa apostolima koji su "raznosili" Hristove reči po svetu. Zato bi bilo dobro, na ovaj veliki praznik da se zasladimo kašičicom meda.

Verovanja za Uskrs

Za Uskrs se odlazi u crkvu, a posle službe, svi se pozdravljaju rečima "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse" i ovaj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Takođe, velika radost očekuje najmlađe, jer pored takmičenja u kucanju jajima ih sleduju im i pokloni, koje domaćica i domaćin sakriju po kući i dvorištu, a onda ih mališani traže.

Takođe, u nekim kućama se zdržao običaj da se ukućani umiju u vodi gde je bilo crveno jaja ili se deci trljaju obrazi i čelo jajima kako bi bila zdrava i rumena tokom godine.

image