Svet

Rjabkov: Više od 20 zemalja želi u BRIKS

Ni u jednoj međunarodnoj strukturi rast članstva se nije odvijao ovom brzinom, naveo je zamenik šefa diplomatije Rusije
Rjabkov: Više od 20 zemalja želi u BRIKSGetty © Photo by Sergey Guneev/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Više od 20 država bi želelo da se pridruži BRIKS-u, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, u intervjuu za "Internešenel afers".

Naveo je da brojne zemlje iz celog sveta pokazuju interesovanje za približavanje BRIKS-u sve do punopravnog članstva, napominjući da se na tome mora raditi konstruktivno.

"Ima dosta država koje bi želele da uđu u BRIKS, više od 20, ne računajući zemlje koje su zvanično objavile da su spremne da se pridruže asocijaciji 1. januara 2024. Ne znam nijednu međunarodnu strukturu ili organizaciju gde se rast članstva odvijao ovakvim tempom. Trenutno nemamo iskustva u radu proširenog BRIKS-a. To su pitanja koja se moraju rešiti u periodu ruskog predsedavanja istim", rekao je Rjabkov.

Rjabkov je napomenuo i da je pored Samita BRIKS-a u Kazanju planiran čitav niz događaja, uključujući ministarske sastanke.

Tokom samita BRIKS-a od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu države članice su se složile da prošire članstvo u ovoj organizaciji – Argentina, Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija postaju članovi od 1. januara 2024, kada i počinje rusko predsedavanje.

Nova lista potencijalnih država članica biće pripremljena za sledeći samit.

image