Srbija i Balkan

RT Balkan izborni specijal (2. DEO): Kakav bi trebalo da bude odnos Srbije i BRIKS-a?

U susret izborima koji će biti održani 17. decembra RT Balkan je od predstavnika najvažnijih lista pokušao da dobije odgovore o svim važnim političkim pitanjima
RT Balkan izborni specijal (2. DEO): Kakav bi trebalo da bude odnos Srbije i BRIKS-a?© Григорий Сысоев - РИА Новости / ltummy - stock.adobe.com

Predizborna kampanja u Srbiji ulazi u završnicu, a do sada su je obeležile standardne međusobne optužbe opozicije i vlasti, neočekivane nove podele među prozapadnom opozicijom kao i varnice u okviru vladajuće koalicije, pa čak i erotski snimak jednog od opozicionih političara.

Zbog takvih dešavanja, stavovi stranaka o važnim političkim pitanjima pali su u drugi plan. 

Današnje pitanje za predstavnike stranaka glasi: Kakav bi trebalo da bude odnos Srbije i BRIKS-a?

Odnos Srbije i BRIKS-a bi trebalo da bude izvanredan, najbolji mogući jer je to veliko tržište i sa tim zemljama smo svakako u prijateljskim odnosima, trebalo bi to dalje pospešivati, kaže za RT Balkan funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.

Na potpitanje da li bi Srbija trebalo da postane i članica ovog saveza, Đukanović odgovara da bi trebalo biti realan i videti koliko je to moguće.

"S obzirom na to da smo okruženi zemljama Evropske unije i NATO-a, pitanje je da li je to realno i moguće sa geostrateškog i geopolitičkog aspekta. Svakako bi trebalo razmišljati da imamo što bliskije odnose i razvijati dalje pre svega ekonomske odnose, ali i svake druge", napominje on.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je saradnja sa BRIKS-om uvek korisna, ali da se učlanjenje kosi sa stavovima Brisela te da isključuje članstvo u EU.

On je podsetio da se Srbija nalazi u srcu Evrope, te da nikada nije ozbiljno razmatrala članstvo u nekim drugim regionalnim i evroazijskim organizacijama.

"Nalazimo se u srcu Evrope i praktično je nemoguće da se razmišlja o nečemu drugom pa i BRIKS-u koji je za naš narod prihvatljiv, jer ga čine zemlje koje imaju pozitivan odnos prema Srbiji, rekao je Dačić za Tanjug početkom novembra i dodao da BRIKS čak ne postoji kao organizacija.

U Skupštini Srbije nalazi se predlog rezolucije o pristupanju Srbije BRIKS-u koju su podneli poslanici Pokreta socijalista Bojan Torbica i Đorđe Komlenski.

"Ta rezolucija je pripremljena u saradnji sa Institutom za strateški društveni dijalog i odlična je podloga za pridruživanje Srbije zemljama BRIKS-a. Nije bilo prilike da se o toj rezoluciji raspravlja u Skupštini, ali će zasigurno biti tema novog saziva", kaže Komlenski za RT Balkan.

Dodaje da poslanici ove stranke do tada predano rade na stvaranju uslova da se tim putem što pre krene.

"Srbiji je mesto među dokazanim prijateljima, a ne onima koji je već decenijama ucenjuju i pokušavaju da je rasparčaju", kaže Komlenski.

Nacionalno okupljanje u BRIKS-u vidi ekonomsku alternativu Evropskoj uniji i zalaže da Srbija zatraži status posmatrača u okviru BRIKS-a i bude prva evropska država koja će u perspektivi postati i punopravna članica ovog saveza, kaže za RT Balkan lider Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Napominje da ovaj savez okuplja zemlje koje već sada poseduju preko 50 odsto svih svetskih resursa i to je budućnost svetske ekonomije i politike.

"Srbija u BRIKS-u ima saveznike koji ne priznaju kosovsku nezavisnost i sprečavaju da lažna država postane deo međunarodnog poretka. Produbljivanje saradnje sa BRIKS ojačalo bi geopolitičku poziciju Srbije, ali i otvorilo šanse za naš brži privredni i tehnološki razvoj, i za povoljne investicije bez političkog uslovljavanja", ukazuje Đurđević Stamenkovski.

Slobodan pristup velikim tržištima poput Kine i Indije ubrzao bi razvoj domaće poljoprivrede i ojačao položaj srpskog seljaka, kaže naša sagovornica.

Kao što smo naveli, ostali smo uskraćeni za odgovore koalicije "Srbija protiv nasilja", što ne čudi jer ovaj savez nema jedinstven stav o spoljnoj politici Srbije.

O pitanju BRIKS-a do sada je svoj stav izneo poslanik Zeleno-levog fronta Đorđe Pavićević koji je kazao da je besmislen predlog da Srbija postane članica ovog saveza. Za poslanicu Demokratske stranke Draganu Rakić inicijativa o pristupanju BRIKS-u je "neozbiljna priča".

"To je pokušaj da se predstavi Evropskoj uniji kako Srbija tobože ima alternativu", kaže Rakić.

BRIKS je organizacija koja okuplja veliki broj zemalja koje su naši tradicionalni prijatelji, kaže za RT Balkan šef kabineta lidera Novog DSS-a Zdravko Veselinov i dodaje da Koalicija NADA smatra da su odnosi sa tom organizacijom od prvorazrednog značaja za Srbiju.

"Koalicija NADA će učiniti sve da te odnose produbi i intenzivira, imajući u vidu okolnosti u kojima se nalazi čitav svet ali i našu potrebu da se nastavi sa saradnjom sa prijateljskim državama na ravnopravnim osnovama, što BRIKS upravo i nudi", kaže Veselinov.

I lista "MI - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" zalaže se za to da bi Srbija trebalo što pre da se formalno zainteresuje za posmatrački status u BRIKS-u, kao prvi korak u pravcu odlučnijeg okretanja ka multipolarnom svetu, kaže jedan od kandidata za poslanike sa ove liste Aleksandar Pavić.

"Jednostavno, Srbija ne sme sebi više da dozvoli da se strateški vezuje za samo jednu stranu sveta, i da tavori u svojoj preteranoj zavisnosti od EU na trgovinsko-ekonomskom i od SAD na bezbednosnom planu. Tim više što zapadne sile direktno ugrožavaju naš suverenitet, dok je sasvim suprotan slučaj sa zemljama-osnivačima BRIKS-a, od kojih nijedna nije priznala lažnu državu Kosovo", napominje Pavić.

Ukazuje da je Srbija je jedna od najvećih žrtava jednopolarnog sveta koju predvode SAD, te da bi dalje vezivanje za taj svet predstavljalo akt, ne samo mazohizma, nego i dobrovoljnog pristajanja na permanentan kolonijalni status.

"Srbija može da se razvija samo u sklopu multipolarizma, a BRIKS predstavlja okosnicu novog multipolarnog sveta. Što su jače srpske veze sa BRIKS-om, to će slabije biti poluge pritiska koje zapadne sile – koje još uvek nisu odustale od jednopolarnih snova i matrica ponašanja – budu mogle da koriste protiv nas", zaključuje Pavić.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić kaže za RT Balkan da bi Srbija trebalo da jača svoje odnose sa državama BRIKS-a, te da postoji veliki potencijal za unapređenje naše saradnje, pre svega na ekonomskom planu.

"S druge strane, ne možete skakati iz jednog voza u pokretu u drugi bez da se izložite opasnosti od ozbiljnog povređivanja. Ovom metaforom hoću da ukažem na činjenicu da stvari nisu tako jednostavne. Ma koliko članice BRIKS-a bile prijateljski nastrojene prema nama, pre svega Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti UN koje podržavaju teritorijalnu celovitost Srbije, naša ekonomija je danas u velikoj meri usmerena prema Evropi. To se ne može promeniti preko noći", navodi Jeremić.

U svakom slučaju, napominje, za međunarodne odnose je dobro da BRIKS nastavi da jača, a Srbija treba da traži svoje mesto u novom svetu koji iz tih procesa nastaje.

Srpska radikalna stranka smatra da bi Srbija trebalo da bude prva evropska država koja bi postala član BRIKS-a, kaže za RT Balkan funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta.

"To nam je i deo predizbornog programa i u tome smo avangarda. Prvi smo prepoznali da je članstvo u BRIKS-u budućnost", napominje Radeta.

U nedelju u nastavku izbornog specijala saznaćete šta su stranke odgovorile na pitanje: Da li ste za usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU u pogledu uvođenja sankcija Rusiji?

image