Srbija i Balkan

RT Balkan izborni specijal (1. DEO): Nastavak EU integracija uz priznanje nezavisnosti Kosova?

U susret izborima koji će biti održani 17. decembra RT Balkan je od predstavnika najvažnijih lista pokušao da dobije odgovore o svim važnim političkim pitanjima
RT Balkan izborni specijal (1. DEO): Nastavak EU integracija uz priznanje nezavisnosti Kosova?© gojalia - stock.adobe.com

Predizborna kampanja u Srbiji ulazi u završnicu, a do sada su je obeležile standardne međusobne optužbe opozicije i vlasti, neočekivane nove podele među prozapadnom opozicijom kao i varnice u okviru vladajuće koalicije, pa čak i erotski snimak jednog od opozicionih političara.

Zbog takvih dešavanja, stavovi stranaka o važnim političkim pitanjima pali su u drugi plan. Čini se da pojedine stranke nisu ni zainteresovane da pojasne kakvu politiku zastupaju, budući da je RT Balkan od pojedinih dobio samo nemušte izgovore zašto ne mogu da odgovore na naša pitanja.

Pokušali smo da dođemo do izjave koalicije "Srbija protiv nasilja", ali nam je poslanica Dragana Rakić odgovorila da, kako je u pitanju savez osam stranaka, nema mandat da "u ime koalicije odgovori na ova pitanja". Pozvali smo i prvog na listi Radomira Lazovića, ali nam je rekao da ne zna šta je to RT Balkan.

Današnje pitanje za predstavnike stranaka glasi: Da li ste za nastavak evropskih integracija uz defakto priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov? Da li ste za potpisivanje takozvanog Osnovnog sporazuma i njegovo sprovođenje u potpunosti?

Moram da priznam da nam niko još tako nešto decidno nije rekao, kaže funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.

"Kada bi neko tako nešto postavio kao uslov, svakako da bi to značilo da ni ne želi da nas vidi u Evropskoj uniji, i to je samo po sebi izlišno pitanje. Uvek sam za to da čuvamo teritorijalni integritet naše države i ne možemo da ulazimo ni u jedne integracije tako što bi nas neko prepolovio, ili pokušao da otme deo naše teritorije", odgovara Đukanović za RT Balkan.

Plan koji se predstavlja kao francusko-nemački je plan Evropske unije, dodaje Đukanović, odnosno čak i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova stale su uz taj plan.

"Ne možemo da potpisujemo ništa što bi narušavalo naš teritorijalni integritet i našu državu. Mi jesmo za razgovore, da pričamo o svemu, ali ne možemo da trgujemo našom teritorijom", zaključuje Đukanović.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da će SPS kao i do sada voditi čvrstu i mudru politiku po pitanju državnih i nacionalnih interesa koja se zasniva na poštovanju međunarodnog prava.

"To znači da želimo da odbranimo naš teritorijalni integritet i suverenitet, putem dijaloga, da nema priznavanja Kosova, da nema ulaska Kosova u UN, da ćemo nastaviti tu politiku povlačenja priznanja. Želimo da razvijamo dobre odnose sa svim velikim silama, ali pri tome želimo i dobre odnose sa EU, sa SAD i drugima, ali isto tako želimo da sačuvamo dobre odnose zbog naših interesa, zbog odbrane KiM, sa Rusijom, Kinom, Indijom zemljama Afričke unije, latinoameričkim zemljama koje pomažu u UN da se izborimo da Kosovo ne bude članica UN", rekao je ranije Dačić.

Na pitanje o francusko-nemačkom planu, Dačić podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao da nije potpisao taj dokument.

Liderka Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, u ime koalicije s Dverima Nacionalno okupljanje, kaže za RT Balkan da nije reč o sporazumu već o paktu za pokoravanje Srbije, koji bi nas doveo do suspenzije Ustava i razarajućih posledica po Srbiju i njenu državnost na KiM.

"Zalažemo se za odbacivanje tzv. Osnovnog sporazuma i njegovog ohridskog aneksa, odmah i u celosti. Ništa u francusko-nemačkom planu nije u interesu Srbije i njenog naroda na KiM", kaže Đurđević Stamenkovski.

Napominje da je priznanje Kosova zvaničan uslov na putu Srbije ka EU, jer se obaveze iz francusko-nemačkog plana unose u pregovaračko Poglavlje 35.

"Nakon toga, EU integracije za Srbiju postaju antidržavni i antiustavni proces. Evropske integracije pod takvim uslovima su za nas ponižavajuće i neprihvatljive. Osporavaju nam pravo na državu i prihvataju nas jedino kao koloniju iz koje će crpeti prirodne i ljudske resurse. Nacionalno okupljanje između Srbije i EU bira Srbiju. Ipak, važno je naglasiti da u otporu Briselu, mi Srbi nismo usamljeni, jer u Evropi jačaju suverenističke snage. U ovoj kampanji dobili smo podršku Alternative za Nemačku, političkog subjekta koji je u usponu", poručuje naša sagovornica.

Kao što smo naveli, ostali smo uskraćeni za odgovore koalicije "Srbija protiv nasilja", što nije začuđujuće jer stranke koje je čine nemaju jedinstven stav o spoljnoj politici Srbije.

Tako je nosilac liste Miroslav Aleksić u Gračanici izjavio da je protiv usvajanja francusko-nemačkog plana, dok je Lazović usred kampanje boravio u Bundestagu, a zastupa stav da bi ovaj plan Evropske unije "mogao da bude dobar korak za dalje".

Srpska koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, odlučno je protiv bilo kakvog priznanja nezavisnosti Kosova, a samim tim i protiv nastavka evropskih integracija, ukoliko je to uslov, kaže za RT Balkan šef kabineta lidera Novog DSS-a Zdravko Veselinov.

"Još 2008. godine upozoravali smo da to jeste uslov, što je ove godine potvrđeno i od strane evropskih zvaničnika. U okolnostima kad je to postalo jasno i izrečeno otvoreno, smatramo da je potrebno redefinisanje naših odnosa sa EU i zalažemo se za najbolju moguću saradnju, ali bez članstva. Nikakvo potpisivanje niti sprovođenje francusko-nemačkog sporazuma, kojim je predviđeno defakto priznanje Kosova ne može doći u obzir. Taj sporazum, kao i Ohridski, mora biti nedvosmisleno odbijen. Srbija se nikada neće odreći Kosova i Metohije", poručuje Veselinov.

Nikakvo de fakto niti de jure priznanje lažne države Kosovo ne dolaze u obzir, ni pod kakvim uslovima, i mi bismo se na sve načine suprotstavili svakoj vlasti koja bi tako nešto probala da učini, kaže jedan od kandidata za poslanike sa liste "MI - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" analitičar Aleksandar Pavić.

"Korišćenje evropskih integracija kao mamca da se od Srbije iznude potezi koji ugrožavaju njene vitalne državne i narodne interese je odavno istrošena obmana, na koju mogu da nasednu samo oni najlakoverniji ili, pak, oni koji od toga žive. Tek sada, kada je EU vidno oronula i na spoljnom i na unutrašnjem planu, kada je postala otvoreni vazal SAD, bilo bi teško ikoga iole trezvenog u Srbiji ubediti da treba da trampimo ono što je naše za obećanje nečega što je em na dugom štapu, em je izgubilo značajan deo svog pređašnjeg sjaja i privlačnosti", kaže Pavić.

Što se tiče potpisivanja tzv. Osnovnog sporazuma i njegovog sprovođenja, to je takođe potpuno neprihvatljivo.

"I sami pokrovitelji tog sporazuma otvoreno priznaju da on predstavlja faktičko priznanje lažne države Kosovo – a mi smo, kao što je već rečeno, apsolutno protiv bilo kakvog priznanja tzv. Kosova u bilo kom obliku. Naša politika je povratak celog KiM u sastav i pravni i državni poredak Srbije", poručuje Pavić.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić kaže za RT Balkan da je članstvo Srbije u EU za tu stranku postalo nezamislivo s obzirom na to da su lideri tri najuticajnije evropske države - Nemačke, Francuske i Italije - kao i najviši briselski zvaničnici nedvosmisleno potvrdili da je prihvatanje tzv. "francusko-nemačkog" plana i defakto priznanje tzv. "Kosova" od strane Srbije ključan uslov za nastavak pristupnog procesa.

"Taj uslov je, dakle, za nas neprihvatljiv, i to ne samo zato što bi to bilo neustavno i što bi označilo početak raspada naše države. Članstvo u EU bilo koje zemlje Zapadnog Balkana je ionako neostvarivo, jer u samoj EU ne postoji spremnost za dalje širenje, sve dok postoji pravo nacionalnog veta prilikom odlučivanja u Evropskom savetu. Od Srbije se praktično traži da defakto prizna 'Kosovo' samo zato da bismo još neko vreme mogli da se pretvaramo da nastavljamo put ka članstvu."

Jeremić smatra da je neophodno da redefinišemo odnose sa EU i predložimo evropskim partnerima izmenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 2008. godine.

"Odbacivanje francusko-nemačkog plana, ako bude izvedeno na racionalan i diplomatski kompetentan način, ne bi dovelo do ozbiljnih ekonomskih posledica po Srbiju, koja bi trebalo da od sada, umesto članstva u EU, teži ka Evropskom ekonomskom prostoru (EEP)", tvrdi Jeremić.

Srpska radikalna stranka je apsolutno protiv nastavka pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju, kaže za RT Balkan funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta.

"Iz Unije nam nedvosmisleno poručuju da je priznanje lažne države Kosovo uslov integracija, što zapravo znamo već dvadeset i tri godine otkada je započet taj mazohistički put. Osim toga priznanje lažne šiptarske države na teritoriji Srbije ne bi bio i poslednji uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, oni se ne bi zaustavili dok nas potpuno ne unište", smatra Radeta.

Bez obzira na sve ustupke koje je Srbija u poslednje više od dve decenije činila prema Uniji, oni nas neće, ali je važno da mi kažemo da Srbija neće u Evropsku uniju, napominje naša sagovornica.

"Mi srpski radikali smo protiv potpisivanja bilo kakvog sporazuma koji bi doveo u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet naše države", kaže Radeta.

Pokret socijalista nikada nije bio pobornik evropskih integracija, kaže poslanik ove stranke Đorđe Komlenski za RT Balkan i dodaje da posle dvadesetak godine ucena, postavljanja nemogućih uslova i stalnih pokušaja "prinudne uprave iz Brisela" da dovrši ono što je započeto bombardovanjem Srbije, a to je ne samo definitivno otimanje Kosova i Metohije, već i potpuno potčinjavanje celokupne Srbije, jedini odgovor može da bude da su protiv nastavka zablude koja se zove "evropski put".

"Sve za ništa, nije nešto što na bilo koji način možemo da podržimo i prihvatimo, a trošenje energije i vremena na razgovore koji se vode po principu 'oni nas lažu da žele da nas prime, da bi mi njih lagali da želimo da budemo deo EU', nema više opravdanja", kaže Komlenski.

Što se tiče nekakvih novih sporazuma, oni ne dolaze u obzir sve dok se ne bude formirala Zajednica srpskih opština, sa svim pravima i ovlašćenjima u punom kapacitetu kako je to Briselskim sporazumima definisano, napominje Komlenski.

U subotu u nastavku izbornog specijala saznaćete šta su stranke odgovorile na pitanje: Kakav bi trebalo da bude odnos Srbije i BRIKS-a?

image