Srbija i Balkan

Da li će se glasati na Kosovu i Metohiji: Novo iživljavanje Kurtija nad Srbima i glasna tišina Kvinte

Danima se čekao odgovor Prištine na zahtev o izborima, a premijer tzv. Kosova je i ovog puta pokazao da su pohvale Prištini za razvoj demokratije samo loš vic
Da li će se glasati na Kosovu i Metohiji: Novo iživljavanje Kurtija nad Srbima i glasna tišina Kvintewww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Beograd je, kao i do sada, poslao zahtev Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o održavanju izbora na prostoru Kosova i Metohije.

Šef OEBS-a Majkl Devenport je potvrdio da je misija spremna da sprovede izbore, ali je zahtev prvo poslat Prištini na odobrenje.

Danima je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smišljao odgovor na zahtev o izborima koji su se, dok on nije došao na vlast, odvijali bez problema.

Kada ga je napokon smislio, objavljeno je kako će dozvoliti glasanje ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Kako kaže Kurti, da bi došlo do organizovanja izbora potrebno je da sporazum naprave Srbija i takozvano Kosovo. Zahtev o tom sporazumu mora da dođe iz Srbije, i mora da bude zasnovan na "suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravnih država, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma".

Kurti je i ovoga puta zaboravio da je organizovanje izbora na Kosovu i Metohiji, odnosno zaštita prava na izbor Srbima garantovana Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, tačnije članom 11.

Izbori su se održavali na teritoriji KiM, glasovi su se potom u pratnji misije OEBS-a prevozili u Vranje i Rašku na brojanje.

Ta praksa se izmenila kada je Kurti preuzeo vlast, pri čemu je zabranio održavanje prethodnih opštih izbora 3. aprila 2022. godine.

Građani su zato morali na glasanje u Rašku i Vranje, što je očekivano dovelo da pada u izlaznosti, o čemu je RT Balkan već pisao.

Beograd neće odgovoriti Kurtiju na ovakav zahtev, saglasni su sagovornici RT Balkana. Kako stvari stoje, Srbi će opet na glasanje u Rašku i Vranje organizovanim autobusima.

Izbora bi bilo da to želi Kvinta

Niko iz međunarodne zajednice ne želi da reaguje na to što Kurti krši prava Srba, kaže Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija za RT Balkan.

"Nažalost, to je politika zemalja Kvinte da na poteze Kurtija neće reagovati. Srbima ostaje kao i prošli put da, oni koji mogu, dođu do Raške i Vranja", kaže Anđelković.

Naš sagovornik smatra da takva situacija, u kojoj Srbi neće glasati, odgovara opoziciji.

"Naša opozicija i Kurti jedni drugima sve vreme šalju pozitivne signale", ocenjuje Anđelković.

Da postoji volja zemalja Kvinte izbori bi bili održani, kaže predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša za RT Balkan.

Očigledno je da Kurti krši prava Srba na glasanje, ali predstavnici zemalja Kvinte to tolerišu.

Kakav je stav međunarodne zajednice videlo se na primeru spomenika srpskim borcima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, koji je pomeren sa centralnog mesta.

Postavlja se pitanje da li su stradali francuski vojnici poginuli od srpskih snaga ili nekih drugih.

"To je dokaz da svi aktivno učestvuju u stvaranju nezavisnosti Kosova, a jedan od događaja je upravo i održavanje izbora", ocenjuje Beriša.

Cilj Kurtija nije samo da Srbima zabrani glasanje, već i da ukine Srpsku listu, smatra naš sagovornik. Kao dokaz tome navodi nedavnu izjavu Kurtija u kojoj je povezao sastanak Srpske liste u Raškoj organizovan zbog izbora, kao nastavak akcije Milana Radoičića, kojeg je proglasio za teroristu.

"Dva ključna stuba za izbore i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji su Srpska lista i Srpska pravoslavna crkva. Obe institucije pokušava da proglasi za terorističke organizacije, zaključuje Beriša.

image