Srbija i Balkan

Srpski izbori i kladionice: Kakve su kvote i ima li iznenađenja pred 17. decembar?

Dok lideri partija obilaze Srbiju i biračima daju razna obećanja u izborno usijanje od danas su se uključile i kladionice
Srpski izbori i kladionice: Kakve su kvote i ima li iznenađenja pred 17. decembar?© Milan Maricic/ATAImages

Izborna groznica u Srbiji se bliži vrhuncu, jer je do glasanja ostalo još 20 dana. Prošao je rok za predaju izbornih listi, a stranke su uveliko u izbornoj kampanji. Svakoga dana lidere partija viđamo u nesvakidašnjim prilikama, od mešanja čvaraka, pravljenja palačinki, vožnje traktora i slično.

U izborno usijanje od danas su se uključile i pojedine kladionice koje su objavile predviđanja izlaznosti ali i izbornih rezultata.

Ima li iznenađenja i da li kladionice predviđaju drugačije rezultate od onih koji su zabeleženi na izborima 2022. godine?

Kladionice predviđaju pad izlaznosti

Uprkos tome što se pred ove izbore aktivirala grupa pod nazivom "ProGlas" sa ciljem da aktivira apstinente, kako bi povećala izlaznost koja po pravilu odgovara opoziciji, kladionice ne predviđaju da je to uticalo na birače.

Izlaznost u Beogradu, za koji opozicija tvrdi da ima najviše šanse da smeni vlast, prema prognozi kladionica je 56,5 odsto, dok je izlaznost na beogradskim izborima 2022. bila 57,85 odsto.

Kladionica na parlamentarnim izborima predviđa izlaznost od 53,5 odsto, što je pad u odnosu na izbore 2022. kada je bila 58,60 odsto.

Prema prognozi kladionice Srpska napredna stranka (SNS) u Beogradu će osvojiti 37,6 odsto glasova, što je neosetno manje u odnosu na prošle izbore kada je vladajuća stranka osvojila 38,02 odsto glasova.

Prognoza kladionice predviđa 7,1 odsto glasova za Socijalističku partiju Srbije, što je malo bolji rezultat u odnosu na onaj koji je imala na izborima - 6,99 odsto.

Opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" prema kladioničarskoj prognozi može da očekuje 33,4 odsto glasova. Ako uporedimo rezultate od prošlih izbora, lista Ujedinjeni za pobedu Beograda imala je 21,32 odsto, a koalicija "Moramo" okupljena oko "Ne davimo Beograd" 10,81 odsto. Ako saberemo te izborne rezultate, kladionice prozapadnoj opoziciji predviđaju za oko 1 odsto više glasova nego što je imala na prošlom glasanju pre nešto više od godinu dana.

Narodna stranka ima 3,05 odsto prema analizi kladionice, dok je na prethodnim izborima učestvovala u koaliciji Ujedinjeni za pobedu, pa je teško oceniti koliki bi joj bio izborni rezultat.

Koalicija Nada za Beograd Novog DSS-a i POKS-a ima 5,6 odsto prema kladionici, što je pad u odnosu na izborni rezultat koji je 2022. godine bio 6,3 odsto.

Zavetnici i Dveri prema prognozi imaju 6,1 odsto glasova, dok su na prethodnim izborima učestvovali odvojeno kada su Zavetnici osvojili 3,5 odsto, a Pokret Dveri i POKS 3,37 odsto.

Koaliciji "Dobro jutro Beograde" kladionica predviđa 2,85 osvojenih glasova, što je skoro isto koliko je Boris Tadić sa Duškom Vujoševićem kao nosiocem liste na beogradskim izborima osvojio na prošlim izborima – 2,86 odsto glasova.

Rezultati na parlamentarnim izborima

Izborni rezultat koji kladionica predviđa za SNS na parlamentarnim izborima je 42,5 odsto, što je mala razlika u odnosu na rezultate prošlih izbora kada je osvojila 42,96 odsto.

Kladioničarska prognoza predviđa manji pad SPS-a na parlamentarnim izborima 10,2 odsto, što je manje u odnosu na 11,44 odsto koliko je imala na prethodnim izborima.

Prozapadna opozicija na listi "Srbija protiv nasilja" prema kladionici ima 21,3 odsto glasova i to je više nego što je imala na prethodnim izborima, kada je nastupala u dve kolone. Na prošlim izborima lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" imala 13,67 odsto glasova, a koalicija Moramo 4,7 odsto.

Srpska radikalna stranka ni po kladionici neće ući u parlament jer joj predviđaju 1,8 odsto osvojenih glasova, što je manje u odnosu na 2,16 odsto osvojenih 2022.

Koalicija Zavetnika i Dveri može da računa na 6,2 odsto glasova prema kladionici, dok su na prethodnim izborima Zavetnici imali 3,71 odsto, a Dveri i POKS 3,8 odsto glasova.

Koalicija NADA Novog DSS-a i POKS-a mogla bi prema prognozama da osvoji 5,4 odsto glasova, što je slično izbornom rezultatu koji su imali - 5,37 odsto.

Savez vojvođanskih Mađara može da očekuje sličan rezultat, jer im kladionica predviđa 1,6 odsto, dok je na prošlim izborima osvojio 1,58 odsto glasova.

Izborni rezultat koji može da očekuje koalicija Borisa Tadića i Suverenista Radulovića je 2,65 odsto što znači da im malo fali da pređu cenzus, dok je na prošlim izborima Tadić osvojio 1,67 odsto, a Suverenisti 2,27, što je obe liste ostavilo van parlamenta.

Kako se budu bližili izbori, tako će i kvote sigurno biti izmenjene. Na njima će se videti i koliko su pojedine predizborne kampanje imale uticaja na birače.

image