Srbija i Balkan

Pekar, lekar, apotekar: Ko se nalazi na listama za poslanike i ima li iznenađenja

Stranke imaju rok do 26. novembra da predaju liste za parlamentarne izbore, dok one koje su to već učinile, uveliko vode kampanju
Pekar, lekar, apotekar: Ko se nalazi na listama za poslanike i ima li iznenađenjawww.globallookpress.com © Art Wolfe / DanitaDelimont.com

Republička izborna komisija do sada je proglasila 10 izbornih lista za parlamentarne izbore koji će biti održani 17. decembra, a rok za predaju ističe 26. novembra u ponoć.

RIK zbirnu izbornu listu treba da utvrdi do 1. decembra. Birači će, kao i do sada, poslanike birati glasanjem za listu, a ne za pojedince.

Zato je zanimljivo pogledati ko se sve našao na listama i koga su stranke kandidovale za predstavnike naroda u novom skupštinskom sazivu.

Zvanični podaci Narodne skupštine pokazuju da je u poslednjem sazivu bilo 39 poslanika ekonomista i isto toliko pravnika, 35 inženjera, 14 politikologa, devet lekara, četiri preduzetnika, dok je 75 bilo iz drugih profesija. U skupštinskim klupama je sedelo 14 penzionera, a mandat je dobio i jedan student. 

Najviše pravnika i ekonomista

Na listi koju vodi Srpska napredna stranka nalazi se čak 32 pravnika i osam advokata. Ne zaostaje ni broj ekonomista, kojih je 41, a slede inženjeri kojih je 33. Među kandidatima su i 23 profesora.

Zanimljivost sa ove liste je da su košarkaši Dejan Tomašević i Željko Rebrača na njoj, dok je teniser Janko Tipsarević na listi za beogradske izbore.

Među kandidatima za poslanike SNS-a je i operska pevačica Ljubica Vraneš, kao i violinista Jovan Kolundžija.

Čak 39 ekonomista je na listi koju vodi Socijalistička partija Srbije, slede inženjeri kojih je 33, kao i 28 pravnika i jedan advokat. Nosilac liste je Ivica Dačić koji je diplomirani politikolog, a na listi je još šest kolega iz iste oblasti.

Zapravo najveća novina na ovogodišnjoj izbornoj listi SPS-a je Marko Milošević, unuk osnivača stranke Slobodana Miloševića, koji se nalazi na trećem mestu.

Milošević mlađi je doktorand na Pravnom fakultetu, a kao mesto prebivališta navodi Požarevac.

Na listi Dveri i Zavetnika najviše je ekonomista, čak 27. Slede inženjeri kojih je 22. Potom pravnici kojih je devet, kao i jedan advokat.

Nosioci liste i Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski su politikolozi. U prvih 11 kandidata su dva univerzitetska profesora, ali i izvođač specijalnih efekata - pirotehničar Perica Jovanović.

Čak 37 pravnika je na listi koalicije NADA koju čine Novi DSS i POKS, kojima treba dodati i šest advokata. Ekonomista je 23, a inženjera 21.

Na listi "Srbija protiv nasilja" je 17 pravnika i 23 advokata. Politikologa je 10, dok je ekonomista 25. Po brojnosti ispred su inženjeri kojih je 26. Prvi na listi Radomir Lazović zvanično navodi da je "radnik u kulturi". Profesora kao i docenata je 35.

Srpska radikalna stranka kandidovala je na listi 8 pravnika i 25 ekonomista, kao i 22 profesora. Takođe, ima 13 inženjera. Zanimljivo je da je na ovoj listi mesto našao i stočar Aleksandar Damnjanović.

Na listi Saveza vojvođanskih Mađara je najviše ekonomista – 28, a potom 25 inženjera, 19 profesora i osam pravnika. Za sad jedini apotekar koji se bori za mesto poslanika je Hajnalka Figedi.

image