Rusija

Vladimir Putin ne zna šta je izolacija: Rusija učvršćuje pozicije u arapskom svetu (VIDEO)

Bez obzira na pokušaj zapadnih zemalja da izoluju Rusiju i medijsku propagandu da Moskva nema ni jednog saveznika osim Belorusije, spektakularan doček Vladimira Putina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji dokazuje da je svet veći i složeniji nego što misle na Zapadu.
Vladimir Putin ne zna šta je izolacija: Rusija učvršćuje pozicije u arapskom svetu (VIDEO)© Алексей Никольский / РИА Новости

Zvanična poseta ruskog lidera Vladimira Putina vodećim arapskim državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, dokazuje da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju ni skoro dve godine od početka Specijalne vojne operacije.

Protiv Moskve se godinama vodi informacioni rat i stvara slika da se zbog Ukrajine ceo svet okrenuo leđa Rusiji.

Međutim, sve više zemalja izražava želju za saradnjom sa Moskvom, počev od Kine i Indije, preko niza afričkih država do najbogatijih arapskih zemalja.

Putinova poseta UAE i Saudijskoj Arabiji, koje su decenijama smatrane saveznicima SAD i EU, govori da su poštovanje i ekonomska saradnja za obe strane bitniji od sankcija i dokazivanja odanosti Vašingtonu. 

Glavni partner u arapskom svetu  

Vladimir Putin je počeo jednodnevnu zvaničnu posetu sletivši u Ujedinjene Arapske Emirate koji su mu priredili spektakularan doček. Dok su nebom leteli američki F-16 i obojili nebo u boje ruske zastave, ruskog lidera je dočekao prestolonaslednik Abu Dabija lično uz špalir počasne garde. 

Želja da se pokažu topli odnosi sa Ruskom Federacijom je još jasnije vidljiva kada se setimo nedavne posete nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera Kataru.

Ne samo da je bio prinuđen da čeka pola sata na izlazu iz aviona jer nije stigla delegacija koja je trebalo da ga pozdravi, već ga je dočekao samo lokalni zvaničnik.

Kada se uporedi doček Putina i Štajnmajera, jasno je da arapski svet želi da sarađuje sa državama koje vode samostalnu politiku i imaju šta da predlože. 

"Putinovo putovanje u UAE i Saudijsku Arabiju je najvažniji dokaz razvoja odnosa sa tim državama. To takođe dokazuje Zapadu da je uzalud pokušavao da izoluje Rusiju. Moskva je najvažniji igrač po pitanju nafte i rešavanja globalnih kriza. SAD nisu pouzdane i stalno su se oslanjale na rat, što vidimo i u Ukrajini i u Palestini. Naravno, Putinova poseta će izazvati pometnju u Evropi i Sjedinjenim Državama" izjavio je za RT Balkan Abas Džuma, rusko-sirijski novinar i ekspert za Bliski istok.

Džuma dodaje da su Rusija i UAE imale dosta tema na dnevnom redu. 

"Ovaj događaj ima ne samo informativni značaj, već i prilično praktičan. Pored sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, bilo je reči o paralelnom uvozu, zaobilaženju sankcija i ceni na naftu. Najverovatnije se razgovaralo i o Ukrajini", dodaje naš sagovornik. 

Odnosi Rusije i UAE su u naglom porastu još od 2018. godine kada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. UAE su glavni spoljnoekonomski partner Rusije u arapskom svetu. U 2022. godini međusobni trgovinski promet je dostigao istorijski maksimum od rekordnih devet milijardi dolara. Od januara do septembra ove godine već je dostigao nivo od 8,8 milijardi dolara, što je za 63 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

Zajednički projekti se razvijaju u skoro svim industrijski granama: od automobilske, civilne avijacije, metalurgije do obnovljivih izvora energije, farmacije i digitalnih tehnologija.

Zemlje takođe razvijaju saradnju u oblasti nuklearne energetike, a generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov je u razgovoru za RT izrazio nadu da će druga nuklearna elektrana u UAE biti ruskog dizajna. 

Koliko je Putinova poseta UAE bila uspešna govori i činjenica da je ruski predsednik pozvao svog kolegu Muhameda bin Zajeda el Nahjana da učestvuje na samitu BRIKS u Kazanju u septembru 2024. godine, što će biti njihov treći susret za nepune dve godine. 

Kako je "američki saveznik" postao ruski prijatelj

Nakon posete UAE, Vladimir Putin se uputio u Rijad gde se sastao sa prestolonaslednikom i predsedavajućim Saveta ministara Kraljevine Muhamedom bin Salmanom Al Saudom. To je njihov prvi susret u 2023. godini ali su se lideri zemalja ove godine čuli telefonom čak pet puta.

Moskva i Rijad imaju o čemu da razgovaraju. 

Trgovinski promet između Rusije i Saudijske Arabije u periodu januar-septembar ove godine povećan za 4,8 odsto i iznosi 1,35 milijardi dolara.
Države najviše sarađuju u poljoprivrednom sektoru i energetici.

 Prema rečima generalnog direktora "Rosatoma" Alekseja Lihačova, Rijad želi da izgradi nuklearnu elektranu od dva bloka, a Rusija je prošla u završnu fazu ovog tendera. 

Takođe, prema rečima rukovodioca Ruskog fonda za direktna ulaganja Kirila Dmitrijeva, saudijski partneri planiraju da u naredne dve godine ulože više od trilion rubalja u projekte u Rusiji, čime će se udvostručiti vrednost zajedničkih investicija.

Nagli okret prema Rusiji ne treba da čudi. Saudijska Arabija je godinama bila glavni američki saveznik na Bliskom istoku. Međutim administracija Bajdena je učinila sve da upropasti dobre odnose što su odmah iskoristile Rusija i Kina.

Koliko je Moskva postala uticajna u tom regionu govori i činjenica da je upravo Rusija pomogla Saudijskoj Arabiji i Iranu da obnove diplomatske odnose.

Naravno, to se ne bi desilo da Rusija pre toga nije pomogla Siriji da pobedi u borbi protiv međunarodnog terorizma što je doprinelo jačanju autoriteta Moskve. 

Rusija, UAE i Saudijska Arabija zajedno sarađuju u raznim međunarodnim platformama poput BRIKS-a, ŠOS-a i OPEK+, a trgovina naftom je najviše doprinela tome da se ujedine Moskva, Abu Dabi i Rijad.

Obe arapske zemlje su nekoliko puta odbijale molbe SAD da usklade proizvodnju nafte zarad američkih interesa, a gornja cena na rusku naftu, koju su uvele SAD, je postala opasan presedan koji se ne sviđa ni Rijadu, ni Abu Dabiju jer oni mogu da budu sledeći. 

"Sada nafta ostaje faktor stabilnosti zahvaljujući saradnji naših zemalja. Tokom prethodne dve godine cene gasa, uglja i struje su skočile u pojedinim delovima sveta, dok je cena nafta bila relativno stabilna. Prošle godine su se države koje su uvele sankcije Rusiji nadale da će UAE i S. Arabija moći da zamene naftu iz Rusije",  kaže za RT Aleksandar Frolov, zamenik generalnog direktora Instituta nacionalne energetike.

"Blumberg" piše da su budžetski prihodi Rusije od nafte, uprkos sankcijama, u oktobru premašili 11 milijardi dolara što ukazuje na neuspeh restriktivnih mera. To je takođe ojačalo poziciju Rusije u svetu što će doprineti daljem razvoju sa nizom azijskih i afričkih zemalja koje se više ne obaziru na mišljenje Brisela ili Vašingtona.

Iako je Putinova poslovna poseta trajala samo jedan dan, pokazala je da je nemoguće izolovati najveću državu na svetu koja, bez obzira na svoj status, poštuje sve partnere sa kojima sarađuje. 

image