Rusija

Putin u Emiratima dočekan uz nebo u bojama ruske zastave: Raduje me ulazak UAE u BRIKS (VIDEO)

Lider Rusije i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Bliskom istoku i u Ukrajini, nafti i saradnji u okviru OPEK+

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhameda bin Zajeda el Nahjana u palati Kasr al Vatan u Abu Dabiju je završen. Time je završena i zvanična poseta ruskog lidera UAE, koji se sada uputio u Rijad u zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji.

Ruski lider je, tokom razgovora, podsetio da su proteklih dana UAE proslavili 52 godine od formiranja države. Tim povodom, Putin je čestitao godišnjicu i istakao da je Rusija bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost UAE.

Odnosi UAE i Rusije su dostigli izuzetno visok nivo koji je bez presedana. Mi smo u neprestanom kontaktu, dodao je ruski lider.

UAE su danas glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svetu, a prošle godine trgovinski promet porastao je za više od 67 odsto, naglasio je on. U budućnosti, očekuje se da će trgovinska saradnja biti još veća, dodao je.

Danas zajedno realizujemo niz krupnih projekata u energetskom sektoru, sarađujemo u okviru OPEK+ i, naravno, pažnju posvećujemo i saradnji u humanitarnoj sferi. U usponu je i turistički sektor.

Putin je, takođe, naglasio da je u UAE otvorena i ruska škola, i tom prilikom zahvalio na tome što je u UAE izdvojeno zemljište na kojem će biti izgrađen i pravoslavni hram.

UAE imaju veliki značaj za stabilizaciju situacije u svetu, ukazao je ruski lider, nakon čega je dodao da će danas biti razmotrene teme poput palestinsko-izraelskog sukoba i situacije u Ukrajini.

"Raduje me da UAE počinju saradnju u okviru BRIKS-a kojim će od sledeće godine predsedavati Rusija", naglasio je Putin i dodao: "Čekaćemo vas na samitu u Kazanju, u oktobru sledeće godine". 

Ovih dana u UAE u toku je jedan od najbitnijih foruma posvećenih klimatskim promenama, rekao je Putin, komentarišući KOP28, ocenivši da se sve odvija na izuzetno visokom nivou i u tom planu.

Predsednik UAE Muhamed bin Zajed el Nahjan je poželeo dobrodošlicu ruskom predsedniku i ukazao da su odnosi te dve države na visokom nivou.

U poslednje vreme odnosi se aktivno razvijaju u različitim oblastima u interesu naroda obe države, istakao je bin Zajed i naglasio da ceni ulogu ruskog predsednika u razvoju te saradnje.

"UAE je najveći arapski investitor u ruskoj ekonomiji. Parametri trgovinskog prometa su u prošloj godini porasli za 109 procenata", ističe bin Zajed i dodaje da se poseban prioritet daje razvoju energetike, infrastrukture, tehnologije.

Abu Dabi i Moskva zajedno sarađuju u raznim međunarodnim platformama poput BRIKS-a, ŠOS-a, a postoji i strateški dijalog koji pomaže jačanju odnosa ali i razmeni satova o pitanjima koje se dešavaju u međunarodnoj areni, podseća predsednik UAE.

Avion predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sleteo je danas nešto pre 11 sati na aerodrom u Abu Dabiju. Lidera Rusije je na aerodromu dočekala delegacija predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U čast Putinovog dolaska, nebo nad Abu Dabijem obojeno je u boje ruske zastave.

Na putu od aerodroma do palate Putinov automobil je dočekala konjička brigada, a vojnici na konjima držali su ruske zastave koje su se vijorile celom putanjom. 

Prema protokolu, upriličeno je i fotografisanje i predstavljanje delegacija, javljaju "RIA Novosti".

Razgovori su se vodili uz učešće visokih delegacija, a sa ruske strane prisustvovali su: ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera, šef Ministarstva industrije i trgovine, zamenik premijera, pomoćnici predsednika, lider Čečenije Ramzan Kadirov ali i rukovodilac Centralne banke, šef "Roskosmosa", suvlasnik "Lukoila" kao i predsednik Međunarodne bokserske asocijacije.

image