Svet

"Blumberg": Putinova poseta Saudijskoj Arabiji dokaz neuspeha američkih napora da izoluju Rusiju

Nedostatak napretka u želji Zapada da izoluje Rusiju upotpunjuje snažna pozicija ruske ekonomije, kao i nedostatak bilo kakvih vojnih uspeha Ukrajine, koju podržavaju Sjedinjene Države
"Blumberg": Putinova poseta Saudijskoj Arabiji dokaz neuspeha američkih napora da izoluju Rusiju© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji je dokaz neuspeha napora Vašingtona da izoluje Moskvu, prenosi "Blumberg".

Kako se navodi, poseta ruskog predsednika govori da raste njegovo poverenje da putuje van Rusije, uprkos naporima SAD i Evrope da ga izoluju na svetskoj sceni.

"Nedostatak napretka u želji Zapada da izoluje Rusiju upotpunjuje snažna pozicija ruske ekonomije, kao i nedostatak bilo kakvih vojnih uspeha Ukrajine, koju podržavaju Sjedinjene Države. Vladimir Putin jača veze sa šefovima zemalja Zaliva, a samim tim dovedena je u pitanje i trajnost američke podrške Ukrajini", ističe "Blumberg".

Dodaje se da jačanje odnosa sa zemljama Zaliva takođe ima za cilj jačanje pozicije Rusije u energetskom sektoru.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da će se ruski predsednik danas sastati sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom Al Saudom i predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

On je precizirao da će predsednik Rusije sa bliskoistočnim kolegama razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji na Bliskom istoku i palestinsko-izraelskom sukobu, kao i o nafti i saradnji u okviru OPEK+.

image