Rusija

Putin i Muhamed bin Salman o BRIKS-u i stabilnosti globalnog energetskog tržišta

Predsednik Rusije obavio je telefonski razgovor sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom al Saudom
Putin i Muhamed bin Salman o BRIKS-u i stabilnosti globalnog energetskog tržištawww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia/via Globallookpress.com

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom al Saudom koji se ruskoj strani zahvalio na doslednoj podršci u zahtevu Rijada da se pridruži BRIKS-u.

Putin je srdačno čestitao saudijskom rukovodstvu odluku donetu na samitu BRIKS-a u Johanesburgu kada su, pored Saudijske Arabije, poziv za pridruživanje organizaciji dobile i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Lider Rusije je informisao Muhameda bin Salmana o prioritetima ruskog predsedavanja BRIKS-om 2024. godine, navodi se na sajtu Kremlja.

Rusija i Saudijska Arabija imaju kvalitetnu interakciju u formatu OPEK+, a odluka o smanjenju proizvodnje nafte u kombinaciji sa dobrovoljnim ograničavanjem snabdevanja sirovinama omogućile su da se obezbedi stabilnost globalnog energetskog tržišta, konstatovali su tokom razgovora.

Bilo je reči o razvoju saradnje Moskve i Rijada, razmotreno je nekoliko aktuelnih pitanja daljeg produbljivanja saradnje u trgovinskoj, ekonomskoj, transportnoj, logističkoj i investicionoj oblasti.

Dogovoreno je da se lični kontakti nastave.

image