Svet

Uprkos nalogu MKS, Lula pozvao Putina na G20 i BRIKS u Brazilu

Putin ove nedelje boravi u Saudijskoj Arabiji i UAE, a dogodine na samitima G20 i BRIKS-a u Brazilu
Uprkos nalogu MKS, Lula pozvao Putina na G20 i BRIKS u Brazilu© Tanjug/Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće ove nedelje u radnu posetu Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a brazilski lider ga je pozvao u Brazil, na samite G20 i BRIKS-a - što je šokiralo zapadne medije.

Naime, Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je Putina na samit G20 u Rio de Žaneiru u novembru 2024. i samit BRIKS-a koji će sledeće godine biti organizovan u Brazilu, uprkos nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda, prenosi "Politiko".

"Putin je pozvan da prisustvuje G20 i samitu BRIKS-a u Brazilu", rekao je Lula novinarima u Berlinu zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. "Ovo je sudska odluka. Predsednik Republike ne ocenjuje sudske odluke, on ih izvršava ili ne izvršava. Došao Putin ili ne, on će biti pozvan", dodao je.

"Ako se pojavi, zna šta će se desiti, šta može i ne mora da se dogodi. On nije deo ovog suda, nije potpisnik ovog suda, nisu ni Sjedinjene Države. Brazil jeste, tako da Brazil kao potpisnik snosi odgovornost", dodao je Lula.

Međunarodni krivični sud u Hagu je ranije ove godine izdao nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Saudijska Arabija i UAE takođe nisu potpisnice Rimskog sporazuma kojim je uspostavljena jurisdikcija suda u Hagu.

image