Rusija

Rjabkov: Možda ćemo rasporediti svoje rakete kao odgovor na poteze SAD

Kako američki planovi postaju sve konkretniji, i mi, koliko sam shvatio, prelazimo na praktičnu implementaciju našeg odgovora, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije
Rjabkov: Možda ćemo rasporediti svoje rakete kao odgovor na poteze SADwww.globallookpress.com © MOD Russia

Rusija smatra da je američko raspoređivanje raketa dugog dometa, koje mogu biti naoružane nuklearnim bojevim glavama, "neopoziv čin" i da će Moskva možda rasporediti sopstvene sisteme ove vrste, potencijalno u saradnji sa Kinom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Rjabkov.

Sada nevažeći Sporazum o nuklearnom naoružanju intermedijarnog dometa (INF), Moskva i Vašington potpisali su krajem osamdesetih godina, a ovaj dokument podrazumevao je zabranu razvoja i raspoređivanja određenih vrsta nuklearnog naoružanja obema stranama. Cilj sporazuma bilo je smirivanje tenzija u Evropi i smanjenje rizika od slučajnog nuklearnog sukoba.

SAD su najavile povlačenje iz sporazuma još 2018. godine, uz tvrdnje da ga je Rusija prekršila i da im je zbog toga, kao i zbog činjenice da Kina tim bilateralnim sporazumom nije obuhvaćena, takvo oružje sada potrebno.

"Skorašnji potezi SAD bili su predmet razgovora tokom sastanka ministara spoljnih poslova Rusije i Kine koji je održan ove nedelje", rekao je Rjabkov i dodao:

"Predloženi pristup 'dvostrukog suprotstavljanja' može zahtevati od Rusije da odustane od trenutne politike jednostranog poštovanja moratorijuma na prethodno zabranjeno naoružanje. Trenutna politika Rusije podrazumeva da ukoliko SAD ne rasporede kopnene raketne sisteme koji imaju domet dovoljan da dejstvuju po teritoriji RF, ni Moskva ih neće raspoređivati.

"Kako američki planovi postaju sve konkretniji, i mi, koliko sam shvatio, prelazimo na praktičnu implementaciju našeg odgovora. To se u potpunosti odnosi na evropski pravac", ocenio je on.

Rjbakov međutim nije rekao da li bi raspoređivanje američkih raketa u Aziji koje bi mogle da gađaju Kinu, ali ne i Rusiju dovele do promene dosadašnjeg stava Moskve.

Podsećanja radi, početkom 2024. Oružane snage SAD su najavile da će na Indo-Pacifik rasporediti nekoliko kopnenih lansera MK-70 "tifon", iz kojih se, pored ostalih, lansiraju krstareće rakete dugog dometa "tomahavk" koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. Budući da je u pitanju kopneni lanser, ovo će biti direktno kršenje pomenutog sporazuma.

Koncept "dvostrukog suprotstavljanja" spomenut je tokom zajedničke konferencije za novinare koju su Lavrov i njegov kineski kolega Vang Ji održali u utorak. Ruski diplomata je rekao da je to predložio Peking i da će biti usmereno protiv pokušaja SAD i njihovih saveznika da "zamrznu formiranje multipolarnog sveta".

Dve države će "stajati jedna uz drugu" i tražiće podršku država istomišljenika u njihovoj težnji za pravednijim i demokratskim svetskim poretkom, obećao je Lavrov.

image