Ekonomija

Rusija među tri zemlje G20 sa najnižom stopom nezaposlenosti

Nezaposlenost u Ruskoj Federaciji u decembru 2023. godine iznosila je tri odsto, i time je obezbedila zemlji počasno treće mesto, iza Japana i Meksika
Rusija među tri zemlje G20 sa najnižom stopom nezaposlenostiwww.globallookpress.com © Alexey Belkin/Business Online

Krajem prošle godine, Rusija je ušla u prve tri zemlje G20 sa najnižom stopom nezaposlenosti – iza Japana i Meksika, pokazuju podaci nacionalnih statističkih službi, prenose "RIA Novosti".

Nezaposlenost u Rusiji u decembru 2023. godine iznosila je tri odsto, i time obezbedila zemlji počasno treće mesto među najvećim zemljama sa najnižim nivoom nezaposlenosti.

Japan je na prvom mestu na rang listi sa 2,5 odsto, sledi Meksiko sa 2,6 odsto nezaposlenosti.

Ukupno, nezaposlenost ispod 5 odsto zabeležena je u osam zemalja G20: Južnoj Koreji (3,2 odsto), SAD (3,7 odsto), Velika Britanija (3,8 odsto), Australiji (3,9 odsto) i Saudijskoj Arabiji (4,4 odsto). Najveća stopa zabeležena je u Južnoj Africi – 32,1 odsto.

Na godišnjem nivou, nezaposlenost je pala u 12 zemalja G20, najuočljivije u Turskoj – za 1,3 procenata, na 8,9 posto.

U sedam zemalja stopa nezaposlenosti je porasla, najviše u Kanadi sa 0,8 procenata na 5,8 odsto. Samo u Japanu brojka za godinu ostala je nepromenjena – 2,5 odsto.

Kako je prošle nedelje rekao predsednik Vladimir Putin, danas u Rusiji praktično nema nezaposlenosti, ona je na rekordno niskom nivou i ovaj problem ne preti zemlji u narednim godinama.

"Dinamika je u 2023. godini prvi put pala ispod 3 odsto i iznosila je 2,9 odsto, a u februaru ove godine je još više pala na 2,8 odsto", rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, zemlji u narednim godinama ne prete problemi s nezaposlenošću, već baš naprotiv – Rusija će se u narednim godinama suočiti s deficitom radne snage, tako da će biti potrebno ili uvoziti radnu snagu iz inostranstva, ili povećati produktivnost rada.

Govoreći o tržištu rada, on je istakao da je važno da mladi ljudi, nakon završetka studija, mogu da budu sigurni da će naći posao u struci.

On je, takođe, naglasio da je izuzetno bitno i da se sve plate isplaćuju na vreme i u celosti.

image