Ekonomija

"Ekonomist": Ruska ekonomija prkosi pesimističnim prognozama

Inflacija je pod kontrolom, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti ona iznositi tek četiri procenta
"Ekonomist": Ruska ekonomija prkosi pesimističnim prognozamaGetty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Tokom dve godine sukoba u Ukrajini ruskoj ekonomiji se više puta predviđao kolaps, a najpre već u proleće 2022, što se pak nije dogodilo – usledila je samo recesija, i to kratka i manje ozbiljna no što se očekivalo. Sada je inflacija u Rusiji prestala da raste, čime je njena ekonomija još jednom pokazala da su pesimističke prognoze omašile.

Po pisanju američkog portala, ruskoj privredi je prošle godine zapretila inflacija, cene su brzo rasle, ekonomisti su verovali da bi mogle da izmaknu kontroli, međutim, nove prognoze ukazuju da se zapadna pesimistička predviđanja opet neće obistiniti.

Očekuje se da će novi podaci, koji će biti objavljeni 13. marta, pokazati da su cene u februaru 2024. porasle za 0,6 odsto na mesečnom nivou, u odnosu na 1,1 odsto na kraju prošle godine. Štaviše, međugodišnja inflacija verovatno više neće rasti nakon što je u novembru dostigla 7,5 odsto, dok mnogi prognostičari veruju da će u bliskoj budućnosti ona iznositi tek četiri procenta.

"Ekonomist" dodaje i da je privredni učinak u skladu s trendom pre početka ukrajinskog sukoba – BDP je porastao za više od tri odsto prošle godine. Nezaposlenost je ostala na rekordno niskom nivou, a stopa zatvaranja preduzeća je dostigla najnižu vrednost u proteklih osam godina.

Što se sankcija tiče, proizvodni pogoni koji su ranije bili u vlasništvu zapadnjaka ponovo su otvoreni pod novim ruskim rukovodstvom, proizvodnja koja je bila ugrožena zbog nemogućnosti uvoza pojedinih sirovina sada je uspostavljena zahvaljujući uspostavljanju trajnih lanaca snabdevanja s prijateljskim zemljama. Na primer, više od polovine uvoza robe dolazi iz Kine, dvostruko više nego pre početka SVO.

image