Rusija

Francuski ministar: Rusija bi mogla da kontroliše 30 odsto globalnog izvoza pšenice

Ako Ukrajina izgubi, Francusku bi pogodila teška prehrambena kriza i još veća inflacija, izjavio je Stefan Sežurn
Francuski ministar: Rusija bi mogla da kontroliše 30 odsto globalnog izvoza pšenice© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Rusija bi mogla da preuzme kontrolu nad gotovo trećinom svetskog izvoza pšenice ako pobedi u sukobu sa Ukrajinom, izjavio je ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurn.

Sežurn, koji se zalaže za veću finansijsku pomoć Kijevu, rekao je da bi u ovakvoj situaciji Francusku pogodila teška prehrambena kriza i još veća inflacija.

"Ako Ukrajina izgubi, 30 odsto svetskog izvoza će pasti pod rusku kontrolu, što će francusku pšenicu dovesti u opasnost na međunarodnom tržištu", kazao je francuski ministar.

On je dodao da je finansijska pomoć veoma važna za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, jer on "mora da pokaže svom narodu da i dalje ima podršku".

Podsetimo, sporazum o žitu prekinut je 18. jula prošle godine, nakon što je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski zvaničnici su u više navrata isticali da se poštuje samo deo crnomorskog Sporazuma o žitu koji se odnosi na Ukrajinu.

Nakon toga su ukrajinski proizvođači morali da izvoze žito preko teritorija susednih država. Evropska unija je još 2022. godine suspendovala carine na ukrajinski izvoz u pokušaju da finansijski podrži Kijev. 

Poljoprivrednici tvrde da su mere koje olakšavaju pristup Ukrajini tržištu EU dovele do nelojalne konkurencije i da su smanjile cene poljoprivrednih proizvoda u bloku.

Mere su izazvale velike proteste evropskih poljoprivrednih proizvođača, a poljski farmeri su prošle godine u nekoliko navrata blokirali granične prelaze sa Ukrajinom.

Kriza je primorala Brisel da u maju prošle godine uvede zabranu uvoza ukrajinskog žita, koju je jednostrano ukinuo u septembru. Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunija su odmah ponovo uvele ograničenja na nacionalnom nivou, što je navelo Ukrajinu da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji, koja je kasnije suspendovana. U septembru prošle godine protestovali su i poljoprivrednici u Bugarskoj, nakon što je ta država odbila da ponovo uvede ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.

image