Rusija

Putin sa ruskom vladom: Rast BDP za 2023. može da bude veći od 3,5 odsto, rastu i plate

Plate u Ruskoj Federaciji su se za 10 meseci prethodne godine povećane za 7,7 posto, rekao je ruski lider
Putin sa ruskom vladom: Rast BDP za 2023. može da bude veći od 3,5 odsto, rastu i plate© Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski BDP na kraju 2023. godine može da bude veći od 3,5 posto, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade, navodeći da je juče sa premijerom Mihailom Mišustinom sumirao ekonomske parametre i rezultate iz prethodne godine. 

Inflacija je prošle godine bila 7,4 odsto, navodi Putin i dodaje da se nada da će zajedničkim naporima uz učešće Centralne banke taj broj dodatno da se smanji.

Prošle godine je ostvaren rekord u broju izgrađenih stanova – novih 110,1 milion kvadratnih metara je preuređeno, dodao je Putin. Postoje dobri pokazatelji i u sferi industrijske proizvodnje, građevinarstva, poljoprivrede, turizma, naveo je Putin.

Realne plate u Ruskoj Federaciji su se za 10 meseci prethodne godine povećane za 7,7 posto, dodao je.

"To nije loše, ako se uzmu u obzir inflacioni procesi. Jedno s drugim mora da se uporedi", naveo je Putin i dao reč predstavnicima vlade.

Glavna tema sastanka su pitanja pokrenuta tokom Putinove posete Čukotki, kada je razgovarao sa stanovnicima Anadira i preduzetnicima Dalekoistočnog federalnog okruga Ruske Federacije.

Izlaganja za sastanak pripremili su ministar industrije i trgovine, ministar zdravlja, ministar ekonomskog razvoja, ministar saobraćaja, ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika i šef Federalne agencija za ribarstvo, prenosi Kremlj.

image