Srbija i Balkan

Dodik: Ne odustajem, krećem u nove borbe za Srpsku, ukinuti Šmitove odluke u roku od sedam dana

Na početku obraćanja Dodik je izneo da je čuo da je kancelarija OHR tražila da preko patrijarha srpskog gospodina Porfirija ugovori sastanak Kristijana Šmita sa Dodikom, za šta predsednik Srpske ne želi ni da čuje
Dodik: Ne odustajem, krećem u nove borbe za Srpsku, ukinuti Šmitove odluke u roku od sedam dana© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj svih pritisaka na Srpsku njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke.

Dodik je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da Republika Srpska nije problem, da je mir neprikosnoven i jak i da su političke borbe u Srpskoj u funkciji jačanja pozicije, a ne ugrožavanja mira i stabilnosti.

On je poručio da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese Srpske zbog ličnog komoditeta.

"Neću da odustanem, ne bojim se, krećem u novu fazu političke i svake druge borbe za Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da je nametanje odluka planirano, ali da je time samo zaboden nož u leđa BiH.

Dodik je istakao da oni koji ruše principe na kojima BiH počiva, ruše i njen evropski put.

"Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH i molim Parlament da usvoji ovu rečenicu kao definitivno istorijski tačnu", rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je, na posebnoj sednici Parlamenta Srpske na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbednosnu i političku situaciju u svetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku, rekao da Bih nema budućnost i da će zato "predložiti neke stvari".

Predsednik Srpske je istakao da BiH danas nije onakva kakvom je predvideo Dejtonski mirovni sporazum, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

Dodik predložio rešenje

Predsednik Republike Srpske predložio je kako bi mogla da se reši napeta situacija u BiH, a to bi zahtevalo hitno poništavanje odluka nemačkog turiste Kristijana Šmita. 

"Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sledeći način - da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine.

On je naveo da će predložiti da se na sednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako kaže, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

"Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagoveštajem o tome šta treba da se učini", rekao je Dodik.

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.

"Na toj sednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i nemačkog ambasadora, zabraniti im delovanje i izbaciti ih iz BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da Republika Srpska odmah obustavi do kraja učešće i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.

"Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vreme", rekao je Dodik.

On je rekao i da će Republika Srpska doneti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Da Republika Srpska odmah nastavi sa sprovođenjem svih do sada donesenim odlukama NSRS vezanim sa status Srpske - da se povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS i svim drugim sporazumima, da aktivira zakon o Agenciji za lekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po hitnoj proceduri, kao i da odmah donese svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta", naveo je Dodik.

Na početku obraćanja Dodik je izneo da je čuo da je kancelarija OHR tražila da preko patrijarha srpskog gospodina Porfirija ugovori sastanak Kristijana Šmita sa Dodikom.

"Zna patrijarh šta ja mislim o tome", rekao je Dodik, dodajući samo hoće da kaže šta i kako se dešava:

"Pismo iz OHR-a je otišlo pre nekih pola sata. O ovome je obavešten preko poruke iz OHR-a", rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je juče da Sarajevo nije sigurno mesto za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i, imajući u vidu da je obelodanjena mogućnost atentata, ne čudi ni novi scenario za kidnapovanje.

Poručila je da Srbi nisu kukavice, niti podanici.

"Nećemo pokleknuti bilo da se preti, puca, odrubljuje glava... Srpski ponos i ljubav nadjačaće mržnju Majkla Marfija i Kristijana Šmita", istakla je Vulić povodom Vulinove izjave da je u toku finalizacija zavere protiv Republike Srpske i Srbije i da oni koji iza toga stoje hoće da kidnapuju predsednika Milorada Dodika i unište Srpsku.

image