Srbija i Balkan

Posebna sednica Skupštine RS zbog Šmitovih pretnji: Na dnevnom redu samo jedna tačka

Srpski član Predsedništva BiH osvrnula se na bezbednosne pretnje i podsetila na lažne tvrdnje ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza krajem prošle godine, da se u Republici Srpskoj nalaze kampovi za obuku ruskih vojnika. Cvijanovićeva je navela da je Helez ovo učinio kako bi skrenuo pažnju sa regrutovanja i obuka građana BiH za Islamsku državu što se dešava u BiH
Posebna sednica Skupštine RS zbog Šmitovih pretnji: Na dnevnom redu samo jedna tačka© ATA Images

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, danas na posebnoj sednici razmatraju aktuelnu bezbednosnu i političku situaciju u svetu i uticaj na Republiku Srpsku, što će, ujedno, biti i jedina tačka dnevnog reda.

Sednica se održava na predlog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Dnevni red je usvojen jednoglasno, glasovima "za" svih prisutnih narodnih poslanika. 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da su sve krize u BiH počele nametanjem odluka stranaca.

Stevandić je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske podsjetio da je Republika Srpska reagovala i da i dalje ukazuje da Kristijan Šmit nema legitimitet, naglasivši da Šmit nema podršku Evropske unije, Saveta bezbednosti UN, a u BiH ni podršku dva konstitutivna naroda

On je istakao da će Republika Srpska braniti svoj institucionalni opstanak u najvišem zakonodavnom tijelu - Narodnoj skupštini.

"Republika Srpska je nastala u miru, odbranjena je u ratu, a danas je njen opstanak ugroženiji zbog nastojanja kolektivnog Zapada", rekao je Stevandić.

Reč je uzela srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i iznela je da pojedini stranci u BiH ruše Ustavni poredak države.

Cvijanovićeva je navela da je "rušenje dejtonskog sporazuma rušenje BiH, ali da to ne radi RS već uporno, drsko i bezobrazno rade pojedini strani akteri".

"Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Činjenica je da se Dejtonski sporazum danas krši samo od strane neizabranog stranca", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da Kristijan Šmit nije prošao proceduru imenovanja i da nema legitimitet, ističući da Šmit ruši Dejton i potvrđuje da BiH nema suverenitet.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom konstruktivan partner, osim u slučaju kada se ruši Dejtonski sporazum, koji na sve načine pokušavaju da zaštite.

Srpski član Predsedništva BiH osvrnula se na bezbednosne pretnje i podsetila na lažne tvrdnje ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza krajem prošle godine, da se u Republici Srpskoj nalaze kampovi za obuku ruskih vojnika. Cvijanovićeva je navela da je Helez ovo učinio kako bi skrenuo pažnju sa regrutovanja i obuka građana BiH za Islamsku državu što se dešava u BiH, ukazujući na primer Gornje Maoče.

Cvijanovićeva je ukazala i da mnoge strane službe upozoravaju na borce Islamske države sa Balkana, a BiH i "Kosovo" etiketirali su kao rasadnik za regrutovanje i obuku terorista.

U prilog njenim tvrdnjama govore i podaci ruskog Ministarstva odbrane o pristiglim i likvidiranim stranim plaćenicima koji ratuju u Ukrajini, od kojih je čak 207 iz Bosne i Hercegovine i 191 ratnik sa Kosova.

Ona je istakla da i su sankcije i politički motivisani procesi protiv rukovodstva RS samo dokaz da određene Zapadne zemlje ne znaju kako se rešavaju problemi u BiH, a sve u cilju da Šmit i strane sudije ostanu, kao svojevrstan balast ne samo Srpskoj, već i BiH na evropskom putu.

Višković je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske poručio da će svaka odluka Republike Srpske biti odmerena i usmerena ka cilju da građani ne osete negativni uticaj svih dešavanja.

"Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Republike Srpske", rekao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima - sudi se predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, njena imovina postala je plen nelegitimnog stranca Kristijana Šmita i pojedinih centara moći iz Sarajeva, kreiraju se bezbednosni izazovi kako bi se poljuljalo poverenje u republičke institucije, a poslednjih dana izražen je i pritisak na finansijske institucije u vidu blokade računa lica koja se nalaze na listi američkih sankcija.

Višković je istakao da je cilj ovih pritisaka i sinhronizovanih udara destabilizacija Republike Srpske.

"Šta je odgovor na nezakonito postupanje? Odgovor je međunarodno pravo koje se, koliko god do sad bilo gaženo, mora pojaviti. Odgovor na Šmita je sistematičnost i doslovna primena Dejtonskog sporazuma, što Republika Srpska radi godinama", rekao je premijer.

Višković je ukazao na potrebu okupljanja svih snaga u Srpskoj kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku.

"Potrebno je da se više nego ikad okupimo kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku Srpsku, da zauzmemo odbrambeni položaj i da prestane da bude važno ko na kojoj strani parlamenta sedi", rekao je Višković.

On je rekao da je BiH dobila pregovarački status sa EU isključivo zbog Republike Srpske i njenih predstavnika, ali da nema budućnost ukoliko se nastavi mešanje stranog faktora u unutrašnja pitanja.

"Nedopustivo je da u zemlji koja je na putu ka EU, postoji nelegitimni stranac koji nameće zakone", poručio je Višković.

On je istakao da Šmit svojim nelegalnim delovanjem urušava bezbednosnu i ekonomsku situaciju i da je kreator krize u BiH.

Predsednik parlamenta Nenad Stevandić smatra da treba da budu doneseni i zaključci, među kojima i onaj o opredeljenju Republike Srpske, poštovanju i doslovnom primenjivanju međunarodnog prava i Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma.

"Mi ćemo doneti politički stav da se zna da nijedan Srbin nije bio terorista ni na čelu nekog pokreta. To moramo jasno da prezentujemo. Ali da se branimo od terorizma. Terorizam se dešava kada su ispoštovana tri faktora. Prvo mržnja - to mi u BiH imamo, drugo - dostupnost mete i treće - da imate oružje ili novac. Sve te tri stvari u BiH već postoje. Ako one postoje treba da objasnimo građanima", izjavio je Stevandić.

Stevandić je u emisiji "Telering" izjavio da se ne sme potceniti mogućnost terorističkih napada u BiH i dodao da ozbiljan narod razmišlja unapred.

image