Srbija i Balkan

Snažna poruka iz Banjaluke: Ujedinjeni u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa

Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić podsetio je na reči srpskog akademika Dušana Nedeljkovića koji je govorio "da gde vlada jedinstvo tu stanuje Bog"
Snažna poruka iz Banjaluke: Ujedinjeni u zaštiti vitalnih nacionalnih interesaGetty © Cavan Images

Lider Ujedinjene Srpske i predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je u Narodnoj skupštini da se Republika Srpska nalazi u trenutku kada njeni izabrani predstavnici treba da postignu što veće jedinstvo na planu zaštite njenih interesa, sa čime su se usaglasili svi lideri stranaka u Srpskoj.

"Jedinstvo je većina. Što je veća, to je bolje, ali kakva god da je, biće dovoljna i Srpska će pobediti. U to sam apsolutno ubeđen", rekao je Stevandić na posebnoj sednici Narodne skupštine o aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u svetu sa aspekta reperkusija na Srpsku.

Stevandić je podsetio i na reči srpskog akademika Dušana Nedeljkovića koji je govorio da gde vlada jedinstvo tu stanuje Bog i dodao da u smislu zaštite Srpske treba shvatiti težinu i važnost aktuelnog trenutka.

Stevandić, koji je i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao je da srpske podele i razdori nikada Srbima nisu doneli ništa dobro, te da se njima nadaju samo strani i drugi faktori koji nisu naklonjeni srpskom narodu.

Predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nema sumnje da se Republika Srpska i BiH nalaze pred velikim izazovima jer je stanje teško kada je reč o bezbednosti i opštim političkim procesima u BiH i šire, te naglasio da se svi političari iz Srpske moraju svim silama uvek zalagati za očuvanje i opstanak Republike Srpske.

"Jer samo je ona, Republika Srpska, garant opstanka našeg naroda u ovakvoj BiH", naglasio je Čubrilović i istakao vrednost Dejtonskog mirovnog sporazuma kao najboljeg alata za ravnopravnost srpskog naroda u Dejtonskoj BiH.

Čubrilović je naveo da na bezbednosnu situaciju utiču brojni faktori, a to su, između ostalih, nametnuta rešenja i suđenja, te donošenje pravila u institucijama koje žele da budu iznad zakona i Ustava. On je dodao da je i ekonomska situacija neizvesna, te da je više uzroka i razloga za navedeno stanje.

On je naglasio da politički akteri Republike Srpske moraju delovati odgovorno i preduzimati sve što je u njihovoj moći i nadležnosti s ciljem da se napetosti prevazilaze ili makar smanjuju.

"Za dobrobit građana koji su nas birali i koje predstavljamo, za dobrobit i prosperitet svih naroda koji žive u BiH", istakao je Čubrilović.

Predsednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je u parlamentu Srpske da ta stranka odbacuje nameru Kristijana Šmita da kreira zakonodavstvo BiH.

Đokić je rekao da je Šmitova namera ponižavajuća za sve one koji žive u BiH.

"Najveća vrednost na koju treba da obratimo pažnju u narednom periodu je mir i stabilnost u ovoj zemlju. Upravo mi koji se bavimo politikom u ime naroda koji nas bira treba o toj činjenici da vodimo najviše računa", poručio je Đokić, ističući da je briga o miru i stabilnosti posebno važna, uzimajući u obzir i aktuelna geopolitička dešavanja.

Đokić smatra da Narodna skupština Srpske treba skrenuti pažnju na neophodnost poštovanja međunarodnog prava uz isticanje da Republika Srpska nema izbora nego da kreira politike koje će sprečiti da joj stranci u BiH i dalje nanose štetu.

Đokić je pozvao na zajednički rad i jedinstvo političkih aktera Republike Srpske u trenutku kada je Srpska napadnuta i ugrožena.

"Ove mere koje pokušava nametnuti Šmit i društvo oko njega su mere kojima se ugrožava Republika Srpska. I zato treba imati snage da se suprotstavimo zajedno", poručio je Đokić.

Neki opozicioni lideri su istakli da je Republika Srpska svetinja, a jedine zamerke su im bile političke razlike, za koje je navedeno da treba prevazići zbog interesa naroda i opstanka države.

Srpska demokratska stranka, kada je reč o interesima Republike Srpske, nikada nije dovela niti će dovesti u pitanje jedinstvo, izjavio je danas predsednik SDS-a Milan Miličević na posebnoj sednici Narodne skupštine.

Miličević je istakao da SDS nikada nije stajala iza bilo kakvih nametanja rešenja jer je prioritet ove stranke očuvanje Dejtonskog sporazuma.

"Na to sam posebno ponosan i tako će biti i ubuduće", obećao je Miličević u obraćanju pred poslanicima.

Šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović rekao je danas da je Ustav Srpske jevanđelje kojeg treba da se pridržavaju svi u Srpskoj.

"Republika Srpska je plaćena skupo životima boraca Vojske Republike Srpske i moramo je čuvati i štititi na demokratski i pravni način", istakao je Vukanović na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prva SDS: Dodik na meti stranaca jer se suprotstavio nasrtajima

Nelegalna odluka nelegalnog visokog predstavnika dela međunarodne zajednice u BiH predstavlja pucanj u demokratiju, skrnavljenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, te znači prepravljanje volje slobodnog čoveka i birača, rekao je predsednik Prve SDS Rajko Papović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Papović je naglasio da ova stranka snažno stoji uz svoj narod i legalne institucije vlasti u Republici Srpskoj.

"Posebno snažno stojimo uz predsednika Republike Srpske, koji je na meti stranaca jer se suprotstavio nasrtajima pojedinaca koji žele na sve načine da po svom receptu ubrzaju završetak procesa u BiH. Međutim, previše su se zaigrali i sigurno je da neće uspeti u svojim namerama", rekao je Papović.

Generalni sekretar Prve SDS Goran Savić rekao je da Republika Srpska treba da sprovede izbore shodno zakonu koji će doneti institucije Srpske, ukoliko bude sprovedena odluka nelegalnog visokog predstavnika.

"Ukoliko prihvatimo nelegalne odluku o izmenama Izbornog zakona BiH, nelegalnom visokom predstavniku dajemo legitimitet da donese bilo kakvu sličnu odluku na štetu Republike Srpske i njenih građana", poručio je Savić.

Potpredsednik Prve SDS Rajko Knežević rekao je da se srpskom narodu ponovo preti i da na to Srbi ne smeju ostati nemi.

"Posebno boli pretnja nelegalnog visokog predstavnika da od njega zavisi opstanak Srpske i da je on njen garant, odnosno njenog postojanja, što znači da može biti i drugačije. Istorija se ponavlja i negde u ovo vreme 1941. godine dolazile su iste pretnje Srbima, samo od njegovih dedova", rekao je Knežević.

image