Srbija i Balkan

Čović: Šmit bespotrebno nameće izmene Izbornog zakona, pozivam nosioce vlasti da sami odlučuju

Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokratije, poručio je lider HDZ BiH Dragan Čović
Čović: Šmit bespotrebno nameće izmene Izbornog zakona, pozivam nosioce vlasti da sami odlučujuGetty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da je odluka visokog predstavnika o nametanju izmena Izbornog zakona BiH potpuno nepotrebna i neprihvatljiva, te da može imati nesagledive posledice za intregracijske perspektive i evropsku budućnost BiH.

U intervjuu za Fenu, Čović naglašava da se ovakvim delovanjem OHR-a potpuno negiraju i nedavni pozitivni izveštaji iz Evropske unije prema BiH, gde su naglašeni pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u proteklih godinu dana.

"Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem evropskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posledice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i evropsku budućnost BiH. Pozivamo OHR i članice PIK-a da preispitaju ovu odluku i celovito sagledaju njene posledice", naglašava Čović.

Dodaje kako su zabrinjavajuće izjave političkih lidera u vezi sa ovim nametnutim odlukama, iz kojih se jasno iščitava vidno odstupanje od do sad utvrđenih zajedničkih stajališta, a što je najgore, prepoznaje se jasna podela po nacionalnoj osnovi.

"Nametanje ovog i bilo kojih drugih zakona uspostavlja praksu kojom se obesmišljava uloga parlamenta i demokratskih izbornih predstavnika, što je srž demokratije. Stoga pozivam sve nositelje vlasti, bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da u skladu s Ustavom BiH i najvišim demokratskim standardima legitimno izabrani predstavnici donose odluke i predvode političke procese u BiH", smatra Čović.

Za odluku EU o otvaranju pristupnih pregovora, Čović kaže da je sigurno istorijski trenutak.

"Rezultat je to jednog intenzivnog rada, posebno u poslednjih 12 meseci otkako je imenovano ovo Veće ministara BiH. Uspeli smo da se pokažemo do kraja kao krediblni i verodostojni kod partnera s kojima smo razgovarali", ističe Čović, uz napomenu da su ostale neke obveze prema EU koje nisu završene.

Dodaje i kako je odlukom o otvaranju pristupnih pregovora stvoren jedan novi okvir i da više nije moguće imati prostor za delovanje visokog predstavnika kao protektora i korigiranje onoga što što radi zakonodavna i izvršna vlast na svim razinama. Pregovarački proces, kaže, ne ide s takvim delovanjem OHR-a.

"To apsolutno pokazuje nedoslednost i nas u BiH i partnera iz međunarodne zajednice prema prijateljima iz EU koji su nas upozoravali na našu spremnost za pregovore. Nametanje ide naruku njima da kažu da su bili u pravu i da mi nismo dostigli tu razinu demokratičnosti da sami donosimo odluke. Njegova prisutnost među nama je dobrodošla kao korektiv u smislu skretanja pažnje da neke stvari jesmo ili nismo uradili, ali nikako da taj posao radi umesto nas. Mnogo više prostora treba provesti u koordinaciji s nama, a ne u nametanju rešenja", ističe Čović.

Vladajuće stranke, kaže, treba da pokažu da mogu kroz parlamente donositi nužne zakone i da nema nikakvog razloga za intervenciju sa strane.

Mora se, dodaje, napraviti unutarašnji dogovor bar u onim elementima izborne reforme koji su prihvatljivi svim stranama.

image