Srbija i Balkan

Šta je "Albanska treća pozicija", čiji je borac navodno poginuo u Avdejevci?

U manifestu ove neonacističke grupe se navodi da su "hrišćanstvo i islam su podjednako strani Albaniji i Evropi, antitradicionalni u svojoj suštini", i da se "samo paganstvo može smatrati odgovarajućom verskom tradicijom u skladu sa albanskim duhom"
Šta je "Albanska treća pozicija", čiji je borac navodno poginuo u Avdejevci?Getty © Crom/Getty Images

Nakon što je rusko ministarstvo javilo prošlog meseca da je u Ukrajini ubijeno više od 170 Albanaca iz Albanije i sa Kosova i Metohije, koji su se borili kao plaćenici na strani Kijeva, pojedini telegram kanali su objavili umrlicu "albanskog dobrovoljca iz nacionalističkog pokreta Albanska treća pozicija", koji je  navodno "pao u bici za Avdejevku, braneći Evropu od azijatskih hordi iz Rusije".

"Albanska treća pozicija" je neonacistička albanska organizacija čija internet stranica ima čak poseban odeljak za "militante", a čiji telegram kanali veličaju fašističke ideologe i promovišu slobodnu interpretaciju paganizma kao iskonsku albansku religiju.

Tako se u manifestu ove grupe se navodi da su "hrišćanstvo i islam su podjednako strani Albaniji i Evropi, antitradicionalni u svojoj suštini", i da se "samo paganstvo može smatrati odgovarajućom verskom tradicijom u skladu sa albanskim duhom i našim evropskim identitetom".

Takođe se navodi da organizacija "smatra demokratiju pre svega korozivnom"; da demokratski svetonazor "odbacuje sveti prirodni i kosmički poredak", i da umesto toga za "svete vrednosti" ima jednakost i "'antirasizam'".

Da antirasizam očigledno nije u skladu sa ideologijom ovog pokreta ukazuje i deo manifesta gde se navodi da "svest o našem rasnom identitetu uključuje i mnogo obaveza, posebno prema našem višem evropskom rasnom staležu... Promocija etnodiferencijalističke stvarnosti moćna je odbrana protiv demokratskog pogleda na svet".

Usred podrške koju je Ukrajina pružila "Kosovu" u Savetu Evrope, ali i sve dubljih odnosa Kijeva i Prištine, čini se da su i sada već naširoko poznati ukrajinski paganski neonacisti ostvarili čvrste veze sa svojim albanskim kolegama

image