Svet

Ukrajinski poslanik: Vreme srpske imperije je prošlost, prihvatite "Kosovo" kao državu

Gončarenko je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i bio je zagovornik članstva tzv. Kosova u toj organizaciji
Ukrajinski poslanik: Vreme srpske imperije je prošlost, prihvatite "Kosovo" kao državuwww.globallookpress.com © Michael Lucan/Keystone Press Agency

Ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko optužio je Srbiju da želi da obnovi srpsko carstvo, te da je potrebno da odustane od toga i prihvati "Kosovo" kao nezavisnu državu, a sa njom da uspostavi susedske odnose.

"Srbija mora da se pomiri sa činjenicom da više ne može da bude carevina. To treba da bude normalna i demokratska zemlja. Na taj način bi bila deo slobodnog sveta. U suprotnom, nastaviće da živi u siromaštvu, u revanšizmu, eksploatisaće je Rusija, Iran i druge zemlje koje žele da zapale vatru na Balkanu", kaže ukrajinski poslanik.

Gončarenko, koji je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bio je zagovornik članstva tzv. Kosova u toj organizaciji, a glasanje ocenjuje kao istorijsko.

"Kosovo ovo zaslužuje, Kosovo pripada slobodnom svetu. Potrebna mu je naša pomoć da razvije vrednosti kao nova zemlja, kao nova demokratija. Potrebna je ekspertiza Saveta Evrope. Ovde se ne radi o političkim debatama, reč je o dva miliona ljudi koji zaslužuju da budu deo najveće organizacije na svetu, koja se bori za ljudska prava, vladavinu prava, demokratiju – za osnovne vrednosti za sve nas", kaže Gončarenko.

Takođe, Gončarenko se zalaže za to da Ukrajina prizna nezavisnost "Kosova", ali priznaje da pop tom pitanju nema napretka.

"Razlog je jasan. Ukrajina je u veoma teškoj poziciji i, uz svo poštovanje prema Kosovu, to trenutno nije glavno pitanje za Ukrajinu", kaže ukrajinski poslanik.

image
VV inauguration
banner