Srbija i Balkan

Poslanik Ukrajine za prištinski Si-En-En: Istorijska odluka Saveta Evrope, priključuje se 47. država

Poslanik koji poziva Ukrajinu da prizna nezavisnost južne srpske pokrajine ističe i da će NATO stati na put svakoj srpskoj akciji usmerenoj protiv građana "Kosova"
Poslanik Ukrajine za prištinski Si-En-En: Istorijska odluka Saveta Evrope, priključuje se 47. državawww.globallookpress.com © Michael Lucan

Za ukrajinskog poslanika Alekseja Gončarenka istorijska je odluka to što se Savet Evrope opredelio da primi tzv. Kosovo u svoje redove, što, po njegovom mišljenju, znači da više neće biti "sivih zona u Evropi", pa se nada da će tu odluku finalizirati Komitet ministara.

"Ovo je veoma važna istorijska odluka. Reč je o 47. zemlji koja će pristupiti Savetu Evrope i to znači da više neće biti sivih zona u Evropi, dok će ta država biti srećna što će se naći u zajednici evropskih zemalja. To je obostrano osećanje, koje pak nismo videli kod srpskih političara. Važno je da Savet Evrope pozove 'Kosovo' i da ono bude njegova članica", izjavio je Gončarenko za prištinski A2 Si-En-En.

Upitan za komentar o navodnoj blokadi na administrativnim prelazima koju sprovodi srpska policija (premda se po rečima MUP-a Srbije radi samo o pojačanoj kontroli svih putnika), rekao je da će članstvo "Kosova" u SE doprineti miru na Balkanu i sprečiti bilo kakav sukob sa Srbijom.

"NATO je sila koja će naterati Srbiju da dvaput razmisli pre nego što donese neku neodgovarajuću odluku", dodao je Gončarenko.

Takođe, na temu njegovog nacrta rezolucije koji je podneo ukrajinskom parlamentu gde poziva na priznanje nezavisnosti "Kosova", rekao je da nema pomaka, te da se ništa neće desiti do kraja rata.

Gončarenko je prethodno tokom govora u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope pozvao Srbiju da prekine veze s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Obratio sam se Srbiji rečima da se distancira od imperijalističkih ciljeva i od prošlosti. Era imperija je završena, u Evropi nema mesta ni za rusku, ni za srpsku, ni za bilo koju drugu imperiju. Pošto to prihvate, imaće veoma dobre odnose s 'Kosovom' i postaće deo slobodnog sveta. Pozvao sam je da zaboravi ovaj deo istorije i izgradi demokratsku državu, koja će biti deo slobodnog sveta, jer je to jedini način da se razvije, inače će biti zarobljena u siromaštvu", rekao je ukrajinski poslanik.

Istakao je i da Rusija želi rat i krvoproliće na Balkanu.

"Rusija želi rat na Balkanu i guraće Srbiju da to ostvari. To je opasno i zato Srbija mora da shvati da Rusija želi haos u svetu i krvoproliće na Balkanu. Takva nastojanja moramo da sprečimo", zaključio je Gončarenko.

image
VV inauguration
banner