Svet

Zbogom pameti: Ukrajinski poslanik traži nuklearno oružje

"Skromnom" Gončarenku treba samo 20 projektila, ali nije precizirao kako će do njih doći
Zbogom pameti: Ukrajinski poslanik traži nuklearno oružje© AP Photo/Libkos, File

Ukoliko Ukrajina ne dobije punopravno članstvo u NATO-u, neće imati drugog izbora osim da razvije ili nabavi nuklearno oružje, izjavio je poslanik tamošnje Rade Aleksej Gončarenko.

Naime, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji Gončarenko je upitao državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koje opcije ima Ukrajina protiv Rusije ako ne postane članica NATO-a i ne udruži se s nuklearnom silom kako bi obnovila svoj nuklearni potencijal, na šta ovaj nije odgovorio.

"Još jednom ću reći direktno i otvoreno: podržavam povratak nuklearnog oružja u Ukrajinu. I verujem da je to naša jedina opcija za opstanak. Ako NATO ne želi da nas prihvati, neophodno je napraviti nuklearne rakete", napisao je Gončarenko na Telegramu, te dodao da bi Kijev rado podneo sve potencijalne sankcije zbog kršenja sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Skromni" Gončarenko je pak istakao da im nije potrebno hiljadu projektila već samo 20, ali nije precizirao kako će do njih doći.

Inače, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov prošle godine je priznao da Ukrajina ne može sama da proizvodi nuklearno oružje, dok je nagovestio da bi Kijev mogao da bude domaćin arsenala zapadne proizvodnje.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine Ukrajina je nasledila oko trećine nuklearnih bojevih glava SSR-a, zajedno s pratećom infrastrukturom, ali se  1994. dobrovoljno odrekla oružja u zamenu za bezbednosne garancije SAD, Britanije i Rusije prema Budimpeštanskom memorandumu. Međutim, ruski zvaničnici kažu da je mešanje Zapada u unutrašnje poslove Ukrajine narušilo ovaj sporazum.

Prema rečima predsednika RF Vladimira Putina, Ukrajina je pregovarala o nabavci nuklearnog oružja pre početka Specijalne vojne operacije, dok je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao da su pretnje Kijeva da će ponovo pokrenuti nuklearni program bile među glavnim faktorima koji su podstakli Rusiju da pokrene SVO.

image