Svet

Poljski ministar pozvao na udare po Rusiji: Kijevu dati rakete za napade po ruskim komandnim centrima

Poljska ne može imati jaku vojsku kao njeni "potencijalni protivnici", te mora ojačati obaveštajne strukture, priznale su danas poljske vlasti
Poljski ministar pozvao na udare po Rusiji: Kijevu dati rakete za napade po ruskim komandnim centrimawww.globallookpress.com © Jakob Ratz

Trebalo bi odgovoriti na poslednje napade Rusije po Ukrajini, i to "jezikom koji Putin razume", kaže poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, dodajući da bi Kijevu stoga trebalo poslati rakete dugog dometa kako bi se gađali ruski komandni centri i raketni silosi. 

Ovaj ministar, takođe, navodi da bi trebalo pojačati sankcije protiv Moskve kako predsednik Rusije Vladimir Putin ne bi mogao da pravi novo oružje. 

U međuvremenu, poljski ministar za obaveštajnu službu Tomaš Semonjak priznao je danas da Varšava nikada ne može da ima takvu vojsku, kakvu imaju njeni "potencijalni protivnici", i to iz demografskih razloga.

A o kojem se to "potencijalnom neprijatelju" radi, otkrio je prošle godine bivši poljski ministar odbrane Mateuš Blaščak. 

"Glavna pretnja Poljske je Rusija i njene imperijalističke tendencije", rekao je jednom prilikom ministar.

Stoga, kako je danas objasnio Semonjak, Poljska treba da ima odličnu obaveštajnu službu, kako bi kompenzovala to što ne može imati bolju vojsku od protivnika. 

"Postoji mnogo primera širom sveta koji pokazuju da dobre obaveštajne agencije u velikoj meri unapređuju nacionalnu bezbednost", pojasnio je. 

Prethodni ministar odbrane Mariuš Blaščak, podsetimo, izjavio je da želi da poveća broj vojnika do minimum 300.000 i to do 2035. godine. Trenutno, vojska broji 193.000 vojnika.

Ipak, aktuelne vlasti kritikovale su Blaščaka, smatrajući da se radi o naglom povećanju broja vojnika, iako nije rečeno koliko bi vojska, prema njihovim procenama, trebalo da ima vojnika.

Podsetimo, od početka SVO Poljska je počela aktivno da radi na vojnim kapacitetima, a lokalni mediji pisali su da se zemlja sprema za potencijalni vojni sukob. U tom cilju radilo se na obnavljanju skloništa, a vlasti su najavile i izgradnju novih. Spuštena je i starosna granica za sve one koji žele da prođu vojnu obuku, a  aktivno se radi i na vojnoj propagandi.

Varšava je čak zatražila od SAD njeno nuklearno oružje, dok je sada već bivši premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio da će Poljaci vremenom ubediti svoje NATO partnere da bi to trebalo učiniti. 

Početkom prošle godine, bivši ministar odbrane Mariuš Blaščak takođe je istakao da Poljska planira da stvori jednu od najjačih vojski u Evropi, te da u tom cilju radi na formiranju još jedne dodatne divizije na istoku zemlje.

Ipak, današnja vest pokazuje da je optimizam Poljaka po pitanju najjače evropske armije ipak utihnuo. 

image