Svet

I maloletnici na vojnoj obuci u Poljskoj

Svi građani Poljske od 15 do 65 godina moći će da prođu vojnu obuku
I maloletnici na vojnoj obuci u Poljskojwww.globallookpress.com © olha Shukaila

Poljsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Varšava odlučila da spustistarosnu granicu za one koji žele da prođu vojnu obuku, tako da će ova opcija od sada biti moguća i za maloletne građane, uz saglasnost roditelja ili staratelja.

Granica je time zvanično pomerena i premeštena u okvire od 15 do 65 godina.

Ministarstvo je saopštilo i da će svim učesnicima biti obezbeđeno osiguranje i hrana, a da će biti naučeni kako da koriste oružje i pruže medicinsku pomoć. 

Svi učesnici naučiće i kako da se ponašaju i prežive u kriznim situacijama.

Ministar odbrane Poljske Mariš Blaščak pozvao je sve građane koji su zainteresovani da se pridruže inicijativi.

Program pod nazivom "Treniraj sa vojskom" (Trenuj z wojskiem) zajedno su inicirali Ministarstvo odbrane i Vojska Poljske, a predstavlja odgovor na promene u bezbednosnoj situaciji u svetu koja iziskuje promene i unutar zemlje.

Prva vojna obuka u okviru inicijative počela je u oktobru ove godine, a završena je u novembru. Tada je obučeno 4.000 ljudi.

Projekat je izazvao veliko društveno i medijsko interesovanje u zemlji.

Zbog toga su vlasti odlučile da svojim građanima pruže još jednu ovakvu priliku i od 14. januara sledeće godine organizuju još jednu obuku, saopštilo je Ministarstvo. 

Sledeća vojna obuka trajaće sedam nedelja, biće završena 25. februara, a održavaće se svake subote. U njoj će moći da učestvuje oko 8.000 ljudi, što je duplo više nego tokom oktobarskih i novembarskih vežbi. U tom cilju u svakoj pokrajini u zemlji biće angažovana barem jedna vojna jedinica. Ukupno će ih biti 31.

Prema proceni Ministarstva odbrane Poljske, 98 odsto učesnika prvog programa reklo je da je obuka ispunila njihova očekivanja.

Početkom novembra, Belorusija je upozorila da militarizacija Poljske može dovesti do ozbiljnih posledica, pa i do rata u istočnoj Evropi. U isto vreme, iz Moskve su više puta spominjali da jedan veliki broj plaćenika koji ratuje za Kijev zapravo dolazi iz Poljske.

Ruski predsednik Vladimir Putin dodao je i da u Varšavi nisu zaboravili na delove Ukrajine koji su im nekada pripadali i da je opasnost od poljske intervencije, ukoliko se stvore uslovi za to, realna.

image