Svet

Belorusija: Poljska agresija može izazvati širenje rata po Evropi

Militarizacija Poljske može razbuktati sukob i dovesti do širenja rata po Istočnoj Evropi, poručuju iz Minska
Belorusija: Poljska agresija može izazvati širenje rata po Evropiwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandr Voljfovič rekao je danas da militarizacija Poljske izaziva zabrinutost u Minsku i da "agresivne namere" te zemlje mogu dovesti do rata u čitavoj Istočnoj Evropi.

Belorusija se danas susreće sa svim izazovima i opasnostima koje sa sobom nosi trenutna situacija u regionu, rekao je Voljfovič na sednici sekretara Saveta bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND).

"Pre svega, zabrinjavajuće su militarizacija Poljske i njene agresivne namere. Na štetu ekonomskih interesa te zemlje, akcenat je stavljen na militarizaciju, povećanje broja oružanih snaga, tehnike", naveo je on, dodajući da "niko ne razmišlja o običnom poljskom narodu".

"Jasno je zbog čega je sve to potrebno – treba nastaviti sa agresijom. Ali prema kome? Naravno, najbliža je Republika Belorusija", rekao je beloruski državni sekretar za bezbednost pri ZND.

"Poljsko rukovodstvo treba da shvati da će, ako počne agresiju, rat uticati ne samo na teritoriju Belorusije, već će se i proširiti širom Istočne Evrope. Od toga će patiti miroljubivi narod Poljske i drugih zemalja, koji svojim političkim liderima neće oprostiti ono što oni danas pokušavaju da urade", upozorio je on.

Na današnjoj sednici zemalja ZND razmatrani su problemi međunarodne i regionalne bezbednosti, između ostalog i u kontekstu aktuelne specijalne operacije u Ukrajini. Govorilo se i o temi nuklearnog oružja i načinima na koje se može sprečiti strano delovanje u zemljama članicama.

Beloruska strana navela je i da sajber napadi danas mogu biti opasniji od vojnih.

"Da, tamo se radi o gubitku ljudskih života, a ovde o nestanku čitavih infrastruktura, državnih institucija, koje mogu da odvedu u propast bilo koju državu bez ispaljenog metka", zaključio je Voljfovič.

Početkom septembra ove godine poljski ministar odbrane Marcin Ocepa izjavio je da se Varšava sprema za mogući rat sa Rusijom, zbog čega radi na reformi svojih vojnih sila.

"Postoji ozbiljna opasnost od rata sa Rusijom u periodu od narednih tri do deset godina. Moramo maksimalno iskoristiti taj period za naoružavanje poljske vojske", rekao je on.

image