Svet

Ministar odbrane Belorusije: Nećemo nikoga napasti

Nivo vojne opasnosti u Belorusiji će porasti, kako raste pritisk Zapada na Rusku Federaciju, poručio ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin
Ministar odbrane Belorusije: Nećemo nikoga napastiwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da beloruska vojska neće nikoga napasti, te da se grupisanje trupa Belorusije i Rusije sprovodi u odbrambene svrhe, s obzirom na dešavanja u blizini granica te države, saopštilo je ovo ministarstvo, a prenose "RIA Novosti".

"Regionalno grupisanje trupa Belorusije i Rusije je isključivo defanzivno, a sve mere su usmerene na adekvatan odgovor na ono što se dešava u blizini naših granica", saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

On je istakao da "trenutno sprovedena i planirana mera strateškog odvraćanja od strane oružanih snaga pokazuje spremnost da se brani zemlja i nanese šteta agresorima".

"Postoji mogućnost da zapadni centri, pre svega SAD i NATO, koriste nasilne metode u donošenju odluka za postizanje svojih ciljeva. Srazmerno rastu pritiska zapada na Rusku Federaciju, u cilju poraza i brisanja sa političke karte sveta, nivo vojne opasnosti za Belorusiju će porasti. Ne može se isključiti mogućnost podsticanja unutrašnjeg sukoba u Belorusiji", ocenio je Hrenjin.

Ministarstvo odbrane Belorusije je pojasnilo da je planirano da ukupan broj ruskog vojnog osoblja u zajedničkoj regionalnoj grupi trupa u Belorusiji bude manji od 9.000. Rusko vojno osoblje počelo je da stiže u Belorusiju, uključujući i avijacijsku komponentu regionalne grupacije trupa. Takokđe je saopšteno da je planirano da u Belorusiju stigne oko 170 tenkova, do 200 borbenih oklopnih vozila i do 100 topova i minobacača kalibra većeg od 100mm kao deo raspoređene belorusko-ruske grupe trupa iz Ruske Federacije.

Ranije su lideri Rusije i Belorusije najavili stvaranje zajedničkih vojnih operativnih grupa. Te najave Zapad je osudio, ocenjujući da radi o opravdanju za direktno uključivanje Belorusije u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

Takođe, potpisali su i niz dokumenata kojima su produbili saradnju. Dokumenti se fokusiraju na niz oblasti - od energetike do odbrane.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije da se Ukrajina sprema da napadne njegovu zemlju, a da "Belorusiji ne treba nikakav rat", ali da će se braniti ukoliko dođe do agresije na njegovu zemlju.

image