Svet

Volfovič: Nema potrebe za mobilizacijom u Belorusiji

Ipak, ako neke usijane glave pređu naše granice, cela zemlja će ustati da brani otadžbinu, rekao je državni sekretar Saveta za bezbednost Belorusije
Volfovič: Nema potrebe za mobilizacijom u BelorusijiAP © Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Mobilizacija nije u planu, a država ne planira da započne vojne operacije, to nam ne treba, rekao je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

On je, ipak, naglasio da je država spremna da zaštiti svoju teritoriju, prenela je beloruska agencija Belta.

"Ako neke usijane glave konačno pređu naše granice, mislim da će se cela nacija mobilisati i dići da brani svoju zemlju. Ako, naravno, stvari odu tako daleko. Ali u trenutnim uslovima, odbrambene, bezbedonosne i zakonodavne državne agencije u potpunosti mogu da osiguraju bezbednost naših građana", rekao je Volfovič.

On je posetio preduzeće Gefest-tehnika u Brestu gde je razgovarao sa radnicima, prenevši im ove poruke. Prema naređenju šefa države, Aleksandra Lukašenka, najviši državni zvaničnici iz oblasti odbrane, bezbednosti i zakonodavstva počeli su posete radnim kolektivima širom zemlje kako bi ih upoznali sa razvojem vojno-političke situacije u državi i inostranstvu.

Situacija je komplikovana i vrlo napeta, bio je otvoren Volfovič u obraćanju radnicima. Kako je dodao, Zapad optužuje Belorusiju kako bi je uvukao u vojni sukob – Zapad se militarizuje sprovodeći veliki broj vojnih vežbi, a kritikuje Belorusiju za agresiju.

"Belorusija ne planira da poveća broj vojnih vežbi. Ne treba da bude panike. Svako treba da nastavi da radi svoj posao: treba da podignemo ekonomiju, a vojska treba da brani i čuva bezbednost", istakao je Volfovič.

On je, međutim, upozorio da se vojno-politička situacija usložnjava i približava se "crvenim linijama" koje su već dostigle hladnoratovsku granicu.

"Razmatra se set mera kako bi se stabilizovala stiuacija i sprečilo da ona eksplodira. Belorusija je uvek bila za rešavanje problema u miru, kroz pregovore, bez ratova i bez destrukcije. Ono što smo stvorili na teritoriji suverene Belorusije tokom 30 godina mnogo košta", poentirao je državni sekretar.

Radnicima Gefest-tehnike obratio se i ministar odbrane Viktor Hrenin koji je objasnio da je zadatak zajedničkih snaga Belorusije i Rusije da osiguraju bezbednost i zaštite granice unije država Rusije i Belorusije, kao i da se razrađuju različite opcije za njihovo angažovanje.

"Na osnovu trenutne situacije, idemo korak po korak, implementirajući određene mere kako bi zajedničke snage mogle da odgovore na novonastale izazove i pretnje", rekao je Hrenin.

Pozicija Belorusije je strateško odvraćanje i ona trenutno ima aktivne trupe koji su u stanju visoke uzbune kada je u pitanju zaštita granica. To bi trebalo da jasno pokaže spremnost zemlje na odbranu i nanošenje štete neprijatelju, rekao je ministar odbrane.

"Ipak, beloruska vojna politika oslanja se na sledeće: pregovori su bolji od zveckanja oružjem. Mi nećemo napasti nikoga. Još jednom naglašavam: zajedničke snage su čisto odmbrambene i sve preduzete aktivnosti imaju za cilj da pruže adekvatan odgovor na ono što se dešava u blizini naših granica", zaključio je Hrenin.   

image