Svet

Belorusija brine zbog nuklearnih NATO vežbi

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič upozorava na opasnost zbog vojnih aktivnosti na teritoriji Poljske, Litvanije i Letonije
Belorusija brine zbog nuklearnih NATO vežbi© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Vežbe odvraćanja od nuklearnog napada koje u okviru NATO-a izvode Poljska, Litvanija i Letonije ne mogu a da ne izazovu zabrinutost, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije, general Aleksandar Volfovič.

"Danas je na videlo izašla objektivna vojno-politička situacija kao i rizici, izazovi i pretnje koje ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost. One dolaze, nažalost, od naših zapadnih suseda, sa teritorije Poljske, Litvanije i Letonije. Njihova vojna aktivnost ne može da ne izazove zabrinutost, pogotovo njihove vežbe sa nuklearnim snagama, koje se održavaju od 17. do 30. oktobra", rekao je Volfovič, prenela je agencija Belta.

Prema generalovim rečima, vežbe su ofanzivne, a ne defanzivne.

"Sve izjave kolektivnog Zapada da su to planirane vežbe izazivaju blagu ironiju. Mi savršeno razumemo na šta su usmerene", ocenio je Volfovič.

Državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti je naglasio da se, uz podršku Zapada, opozicija danas oslanja na vojnu zaplenu, na održavanje vojnih akcija.

"Spremni smo za ovo. Samo neka pokušaju da zabadaju nos", izjavio je on.

Volfovič je istakao da ne bi želeo da bilo ko strada na teritoriji Belorusije.

"I mi nikome ne pretimo. Ali mi smo spremni da branimo svoju zemlju. Spremni smo za rizike, izazove, pretnje koje postoje", rekao je on.

NATO je u ponedeljak započeo planiranu vežbu odvraćanja od nuklearnog napada "Nepokolebljivo podne" u kojoj učestvuje 60 vojnih aviona kao i 14 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države. Manevri zapadnih saveznika trajaće do 30. oktobra. Prema navodima alijanse, vežbe će se odvijati "nad severozapadom Evrope", u vazdušnom prostoru Belgije i Velike Britanije, kao i iznad Severnog mora. Borbeno oružje neće biti uključeno u vežbe.

image