Svet

Belorusija: NATO se sprema za udar na nas i Rusiju

Belorusija saopštila da je oborila izviđački dron Ukrajine
Belorusija: NATO se sprema za udar na nas i RusijuGetty © Omar Marques / Stringer

Zamenik načelnika beloruskog Generalštaba Oružanih snaga za kontrolu borbe general-major Valerij Gnjilozub izjavio je da militarizacija Poljske ukazuje na pripremu Varšave za ofanzivni rat.

"Danas nedvosmisleno smatramo da NATO formacije raspoređene u susednim zemljama mogu da postanu osnova za udar na Rusiju i Belorusiju, njenog najbližeg saveznika", izjavio je Gnjilozub.

General-major je objasnio da se vojna infrastruktura razvija ubrzanim tempom da bi se proširile mogućnosti za razmeštanje vojnih formacija oružanih snaga NATO-a na teritoriji susednih država, i dodao da je danas privedena kraju modernizacija većine aerodroma u Poljskoj i baltičkim zemljama, što obezbeđuje mesto za 200 borbenih aviona.

Pored toga, u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji se rekonstruišu centri za obuku i poligoni vojnih kontingenata NATO-a.

U Litvaniji, u neposrednoj blizini državne granice Belorusije završava se izgradnja novog poligona, iako je ovaj posao trebalo da počne 2024. godine. Ubrzanim tempom grade se novi mobilni kampovi u koje može da se smesti nekoliko hiljada vojnika, saznaje Belta.

"Infrastruktura koja je do sada stvorena obezbeđuje operativno raspoređivanje trupa", zaključuje Gnjilozub.

General-major Gnjilozub je upozorio da se militarizacija susednih država ubrzano odvija, pre svega Republike Poljske i da je to politički kurs koji jasno ukazuje na spremnost Varšave za rat, a ne za odbranu, kako to pokušava da predstavi poljski vojno-politički vrh.

"Nije slučajno što planiraju da povećaju vojnu potrošnju na minimum 3% BDP-a i da broj nacionalnih oružanih snaga dovedu na 300 hiljada ljudi. U okviru sprovođenja planova za povećanje oružanih snaga Poljske, formirane dve dodatne divizije kopnenih snaga. Dodatna divizija će biti smeštena u istočnom delu zemlje, u blizini Bjalistoka", rekao je Valerij Gnjilozub.

Prema rečima generala-majora "pored svega navedenog, planirano je značajno povećanje borbenog potencijala poljske vojske kroz nabavku američkog i južnokorejskog naoružanja".

On navodi da su već sklopljeni ugovori vredni milijardu dolara i počinju velike isporuke oružja.

"Oborili smo ukrajinski dron"

Državni odbor za granice Belorusije saopštio je danas da je na granici sa Ukrajinom oboren ukrajinski dron opremljen za izviđanje.

"Još jedna ukrajinska provokacija: još jedan dron je oboren na granici sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju odbora objavljenom na kanalu Telegram, prenela je agencija Ria Novosti.

U objavi je precizirano da su beloruski graničari u Kobrinskoj oblasti danas otkrili da izviđački dron kvadrokopter kreće ka Belorusiji sa ukrajinske teritorije, 100 metara od granice sa Belorusijom.

"Dron je oborila granična patrola iz automatske puške kalašnjikov. Kvadrokopter je bio opremljen video kamerom i korišćen je za izviđanje i snimanje tehničkih sredstava i objekata pogranične zaštite na teritoriji Belorusije", navodi se u izveštaju.

Kaže se da su u toku dodatne aktivnosti kako bi se proverile sve činjenice u vezi s ovim slučajem, drugim te vrste registrovanim od 2. novembra.

image