Srbija i Balkan

Helez tražio podatke o vehabijama u Srpskoj, Dodik: Paradžemati postoje i ministar to zna

Predsednik republike Srpske tvrdi da enklave u kojima žive vehabije postoje u BiH i da u te zajednice ne smeju da uđu državni organi
Helez tražio podatke o vehabijama u Srpskoj, Dodik: Paradžemati postoje i ministar to znaGetty © Chris Hondros

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez zatražio je od Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH informacije o tome da li raspolažu podacima da na teritoriji RS postoji 120 paradžemata, kao i da li na teritoriji FBiH postoje ćelije Al kaide i ISIL-a.

"Očekujem od OBA-e i Tužilaštva BiH da deluju u skladu sa sa ovlašćenjima datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH", napisao je Helez na Fejsbuku.

Komentarišući zahtev ministra odbrane u savetu ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza o obaveštajnoj bezbednosnoj agenciji BiH predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da paradžemati postoje.

"Postoje paradžemati. To je utvrđeno. Ti paradžemati su postavljeni u drugim delovima BiH i danas imate mesta, kao što su Maoče gde postoje vahabijske zajednice u koje ne smeju da uđu ni organi policije Federacije dok se ne dobije saglasnost ljudi koji tamo žive. Onda se pojavila Islamska zajednica BiH da ona pacifikuje taj problem i preuzela te paradžemate, kao navodno da ih ona na neki način amortizuje, što naravno nije tačno", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je na sudu potvrđeno da je Helez lagao.

"Znači, on je povratnik u okrivljenju, odnosno krivičnom delu laži. Tako je slagao i oko ovih, kako je to rekao, paravojnih formacija u Republici Srpskoj kojih nema. Najrelevantniji izvori za to su, naravno, obaveštajna služba BiH, koja je rekla da tamo nema ničeg i da ne raspolaže tim formacijama", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su evropske snage za bezbednost Eufor rekle da nema nikakvog podatka o postojanju paravojnih formacija u Republici Srpskoj.

image