Srbija i Balkan

Direktor Instituta "Dedinje": Ne propustiti istorijsku šansu za saradnju sa Kinom

Direktor Instituta "Dedinje" profesor dr Milovan Bojić kaže da su posetu Kini spremali dugo, da su znali šta hoće da vide i kakvu saradnju mogu da ostvare
Direktor Instituta "Dedinje": Ne propustiti istorijsku šansu za saradnju sa KinomGetty © Future Publishing / Contributor

Delegacija Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nedavno je bila u poseti Kini, gde su lekari ove ustanove mogli da se upoznaju sa radom kolega u ovoj zemlji.

Direktor Instituta "Dedinje" profesor dr Milovan Bojić kaže da su posetu Kini spremali dugo, da su znali šta hoće da vide i kakvu saradnju mogu da ostvare.

"Po mom mišljenju, njihova istraživanja, tematika, modaliteti i način organizacije su fenomenalni, a mi imamo odličan kadar u toj oblasti, više od 30 doktora koji su završili medicinu sa prosekom 10. Bitno je da ti mladi ljudi ostanu ovde", smatra on.

"Vezivanjem za Kinu mi možemo se doškolovavati i rasti zajedno sa njima kroz velike naučnoistraživačke projekte. To bi bila budućnost Srbije u nauci u kardiovaskularnoj medicini. Imali smo neverovatno fantastičan prijem u Kini, kod tamošnjih medicinskih stručnjaka, sa kojima ćemo, verujem, ostvariti plodnu saradnju", kaže dr Bojić.

Kako kaže, posetili su važne klinike u Kini, pre svega "Beiđing hospital", koja važi za jednu od četiri najbolje klinike u svetu.

"Imaju neverovatnu opremu, neviđen repertoar medicinskih usluga svih vrsta, dosta objavljenih naučnih i stručnih radova, a posebno odeljak ove bolnice na Zapadnoj planini koji se bavi naučnoistraživačkim radom", naglasio je Bojić.

Ističe da u svojoj dugogodišnjoj praksi nije video bolje planiranje i organizovanje rada neke klinike i uspehe koje ima "Flori hospital".

"Putem naše ambasade nam je upućen poziv i da obiđemo bolnicu 'Anšan' u Pekingu, gradsku bolnicu i bili smo fascinirani", rekao je.

Naglašava da Kinezi i mi u vizionarskim i strateškim putevima imamo slične poglede i podudarne stavove, što su i oni konstatovali

"Usavršavanje u struci i nauci je važno i mi tu poziciju moramo da iskoristimo", ističe.

Posetili su, kaže Univerzitet za tradicionalnu medicinu, njihov Institut za biomedicinske tehnologije i Institut za bioinformatiku, pa su i sa njima "skicirali oblike saradnje".

"To je za mene pravo otkrovenje u kardiovaskularnim bolestima, pogotovo u genskoj terapiji. Potpisaćemo ugovor sa njima. Verujem da će deo ovih ugovora o saradnji biti valorizovan kroz potporu Srbije i Kine. Moram da kažem da su kineski partneri izuzetno zainteresovani za saradnju s Institutom 'Dedinje'. Ovo je istorijska šansa naše države za saradnju sa kineskom medicinom koju ne treba propustiti", naglašava dr Bojić.

image