Srbija i Balkan

Rezolucija o Srebrenici uzdrmala Ist River: Kolektivni jug se digao protiv Kolektivnog zapada

Činjenica da je glasanje odloženo govori i da su sami predlagači rezolucije počeli da razmišljaju o tome šta će dalje da rade, kako im ne bi propao predloženi tekst, slažu se sagovornici RT Balkan
Rezolucija o Srebrenici uzdrmala Ist River: Kolektivni jug se digao protiv Kolektivnog zapada© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Sramna rezolucija o Srebrenici, koja još nije ni dobacila do glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, već je ustalasala i predlagače i one koji bi trebalo da je izglasaju.

Onaj koji je i zabio poslednji ekser u kovčeg diplomatije BiH i ugurao rezoluciju o  Srebrenici u UN, bez jednoglasnog stava tročlanog Predsedništva BiH, ambasador BiH pri stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija potvrdio je da je glasanje koje je trebalo da bude održano 2. maja odloženo. Novi termin, kako navodi, još nije utvrđen. 

"Šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti nakon 6. maja", rekao je Lagumdžija.

"Odlaganje diskusije i glasanja o sramnoj rezoluciji je krajnje pozitivno jer je javno mnjenje uspelo da čuje ono što je naša delegacija rekla, ali i šta su rekle značajne ličnosti iz sveta, među njima i direktor Centra 'Simon Vizental' Efraim Zurof, koji je veliki autoritet kada se govori o genocidu. Zurof je poručio da u Srebrenici nije bilo genocida, već su obe strane počinile ratni zločin", kaže za RT Balkan bivši ambasador pri UN, diplomata Branko Branković.

Sama činjenica da je glasanje odloženo govori i da su predlagači rezolucije počeli da razmišljaju šta dalje činiti, a da im ne propadne predloženi tekst.

Tako se, kaže Branković, stiče utisak da su proponenti rezolucije očajni jer je istina izašla na videlo, pa pokušavaju da pronađu druge formulacije, ne bi li bar nešto progurali kroz Generalnu skupštinu.

"Izvesno je da će ovih dana uslediti žestoka politička borba na Ist Riveru za svaku reč, svaku zapetu i rečenicu. Čak postoji mogućnost da proponenti rezolucije, posle svega rečenog, na kraju povuku ovaj dokument", mišljenja je naš sagovornik.

Mnogi su stavili prst na čelo, kaže Branković, pa čak i oni koji nisu ni znali gde se Srebrenica nalazi, pitaju se zašto ih Ruanda i Nemačka, koje su odgovorne za dokazane genocide u svojim državama, "prave budalama" i odakle im moralno pravo za tako nešto.

Prljava američka diplomatija

Odlaganje glasanja o rezoluciji je svakako rezultat srpske diplomatije prema svakoj članici UN, a u toj borbi učestvuje i Stejt department, naravno na nama suprotstavljenoj strani. U situacijama kada im ne odgovara političko delovanje određenih zemalja, SAD angažuju veliki broj ljudi, i svaki pojedinac zadužen je za određenu članicu UN kod koje lobira kako će glasati.

"Ne prezaju ni od direktnih ucena, preko uskraćivanja ekonomskih aranžmana i vojne pomoći, i to rade na dnevnom nivou", kaže Branko Branković.

Diplomatske borbe srpske delegacije izraz otpora našeg naroda

Da diplomatske akcije Srbije i Republike Srpske "zavrću ruke" u Njujorku, i da su dovele do kolebanja onih koji bi trebalo da usvoje rezoluciju o Srebrenici, slaže se i diplomata Zoran Milivojević, koji za RT Balkan kaže da nema odustajanja u ovoj borbi, uprkos neizvesnom ishodu.

"Diplomatske aktivnosti delegacije Srbije i RS su izraz otpora srpskog naroda i sama činjenica da će doći do podele u Generalnoj skupštini UN, te da će biti i glasova protiv i uzdržanih, ozbiljan je efekat i jedna vrsta pobede", ukazuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, interesantni su i amandmani koji su predloženi na rezoluciju, ali i "čudno" saopštenje koje je izdato povodom odlaganja, u kome se navodi da je potrebno da se radi na doradi teksta, i da neke stvari ne piju vodu.

"Veoma je bitno i to što se na strani Srbije angažuju dve velike sile - Rusija i Kina, i što je Kolektivni jug digao glas protiv Kolektivnog zapada, i što te zemlje govore sve što im smeta", ukazuje diplomata.

Efekat na funkcionisanje BiH

Kako tvrde glavni sponzori rezolucije, pre svega Nemačka i SAD, ovaj dokument ima zadatak da "pomiri" Zapadni Balkan, a čini se da su svi izgledi da će ih posvađati, jer su posle Sarajeva, sličnim stopama krenuli i Podgorica i Skoplje, a sevnule su i varnice na liniji Ljubljana-Beograd.

Govoreći o efektu eventualnog usvajanja rezolucije na dešavanja u BiH, Milivojević ukazuje da bi dovela u pitanje normalno funkcionisanje BiH, odnose između tri konstitutivna naroda i funkcionisanje njenih institucija na federalnom nivou.

Mišljenja je da su rezoluciju uzdrmala i najnovija dešavanja u Gazi, pronalazak masovnih grobnica u Kan Junisu za koje su odgovorne izraelske snage.

Milivojević smatra da rezolucija o Srebrenici ne bi bila tema u UN da nema rata na Bliskom istoku.

"Ovde ima globalnih interesa, pokušaja da se amortizuju sve štetne posledice onoga što se događa u Gazi za zapadne zemlje koje podržavaju Izrael", kaže Milivojević.

Ističe da u Gazi, u ovom trenutku ima daleko više elemenata genocida nego što ih je bilo u Srebrenici.

image
VV inauguration
banner